BIST 9.929
DOLAR 35,36
EURO 36,56
ALTIN 3.031,39
HABER /  GÜNCEL

Şam, Halep'teki çatışmaları tırmandırıyor

Suriye hükümetine bağlı güçler, Halep'te isyancıların elinde tuttuğu kesimlere operasyonlarını sürdürüyor. Şam'ın Selahaddin'de denetimi ele geçirdiği yönündeki açıklamaları isyancılar tarafından yalanlanıyor.

Abone ol

Suriye hükümetine bağlı güçler, Halep'te isyancıların elinde tuttuğu kesimlere operasyonlarını sürdürüyor.

Halep'teki çatışmalar dördüncü gününe girerken, BM gözlemcileri ve görgü tanıkları havan topları, tanklar ve savaş helikopterleriyle kentteki noktalara ateş açıldığını belirtiyor.

Hükümet yetkilileri, Selahaddin semtinde denetimi sağladıklarını söylüyor.

Suriye devlet televizyonu, Selahaddin'in kontrolünün ele geçirildiğini söyleyen askerlerle yapılmış mülakatlar yayımladı.

Özgür Suriye Ordusu öncülüğünde örgütlenen isyancılar ise yoğun bombardımana hedef olduklarını söylemekle birlikte, semtten püskürtüldükleri haberlerini yalanlıyor.

Halep'in güneydoğusundaki Selahaddin, geçen hafta isyancıların eline geçmiş, hükümet günlerdir süren bombardımanın ardından, kentin dışındaki güçlerini takviye ettikten sonra, bu bölgeye operasyon başlatmıştı.

Halep'te bulunan Özgür Suriye Ordusu'nun lideri Albay Abdülcabbar el Kaidi, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, hükümet güçlerinin "bir metre bile ilerleyemediğini" savundu.

Halep'in kuzeydoğusundaki Sahur semtinde de ağır bombardıman ve çatışmaların sürdüğü, hükümet güçlerinin yeni bir operasyon hazırlığında olduğu belirtiliyor.

İsyancılar Halep ve Türkiye arasında kalan önemli bir kontrol noktasını ele geçirdiklerini söylüyor.

Geçen ay saf değiştiren Suriyeli general Ferzat Abdülnasır, Halep'in 5 km kuzeybatısındaki Anadan kontrol noktasının 10 saatlik bir çatışma sonucu ele geçirildiğini, bunun Türkiye'ye giden güzergah üzerinde önemli bir stratejik kazanım elde edildiğini söyledi.

Bölgede bulunan BBC muhabirleri, bu kontrol noktasının isyancılara Halep ile Türkiye sınırı arasında doğrudan ulaşım hattı sağlayacağını belirtiyor.

Reuters haber ajansı, adı açıklanmayan Türk kaynaklarına dayanarak aralarında Lazkiye'nin emniyet müdür yardımcısının da olduğu toplam 12 Suriyeli subayın daha Türkiye'ye girdiğini duyurdu.

Anadolu Ajansı ise aralarında bir general, bir albay ve üç yarbayın da bulunduğu 375 Suriyelinin Türkiye'ye sığındığını bildirdi.

Türkiye'de halihazırda olaylardan kaçan ve çoğu kamplara yerleştirilen 43.500 Suriyeli bulunduğu bildiriliyor.

Bu akış Halep'teki çatışmaların yoğunlaşmasıyla daha da arttı.

Onbinler Halep'ten kaçıyor

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, son iki günde yaklaşık 250 bin kişinin kentten kaçtığını açıkladı.

Yardım örgütleri çatışmalar nedeniyle Halep'e girmekte zorlanıyor.

Halep’in dış mahallelerindeki BBC muhabiri Ian Pannell, kentte gıda sıkıntısı yaşandığını ve elektriklerin kesik olduğunu bildiriyor.

Pannell, 24 saat açık bir fırın olduğunu ve ekmek almak için fırını çevreleyenlerin, ekmekten başka yiyecekleri olmadığını söylediklerini aktarıyor.

Bununla birlikte 2,5 milyon nüfuslu Halep'te hâlâ iki ateş arasında sıkışıp kalan çok sayıda sivil olduğuna dikkat çeken BM yetkilisi, bu kişilerin acil yardıma muhtaç olduğunu vurguladı.

BM yetkilisi Amos da çoğu sivilin evlerinin bodrumlarına ya da okullar ve kamu binalarına sığındığını, kentte acilen içme suyu, yemek ve battaniyeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Amos, taraflara sivillerin ateş altında kalmamasına çalışma ve yardım kuruluşlarına erişim sağlama çağrısı yaptı.

Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi, dün ülke genelindeki çatışmalarda en az 67 kişinin öldüğünü belirtiyor.

Fransa dönem başkanı olacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri de halen Suriye konusunda bölünmüş durumda.

Rusya ve Çin, Batı ülkelerinin Şam üzerinde baskıyı arttırmayı amaçlayan bir girişimlerine dış müdahaleye kapı açacağı düşüncesiyle karşı çıktı.

Fransa 1 Ağustos'ta Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanlığını üstlenmeye hazırlanırken Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, konunun üzerine gideceğine söz verdi.

BBC kaynakları, Güvenlik Konseyi Başkanlığı değişikliğinin her ay gerçekleştiğini, önümüzdeki değişikliğin ise Suriye üzerinde büyük bir etki yaratmayacağını söylüyor.