TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, 28 Şubat postmodern darbesi sonrasında müebbet hapis cezası alan Salih Mi...
Abone olTBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, 28 Şubat postmodern darbesi sonrasında müebbet hapis cezası alan Salih Mirzabeyoğlu’nun hala içeride olmasının kendilerini üzdüğünü söyledi.
İstanbul Üniversitesi Fikir Sanat ve Aksiyon Kulübü öğrencileri 28 Şubat postmodern darbesinden sonra yargılanarak müebbet hapse mahkum edilen Salih Mirzabeyoğlu takma adını kullanan Salih İzzet Erdiş’e özgürlük verilmesi ve yeniden yargılanması için topladıkları imzaları TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna teslim etti. Öğrencilerden imzaları teslim alan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, 12 Eylül darbesini yapanların mahkeme tarafından cezalandırıldığı bir günde; Mirzabeyoğlu gibi postmodern darbe mağduru olan biri için toplanan imzaların teslim edilmesinin ayrı bir önemi olduğunu kaydetti.
"YARGILAMA PSİKOLOJİK HARP ZİHNİYETİYLE YAPILMIŞ"
Üstün, “Mirzabeyoğlu’nun 28 Şubat postmodern darbesi sonrasında dönemin şartları ve dayatması ile yargılanarak halen cezaevinde olması bizleri üzüyor. Biz Türkiye’deki tüm darbe mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz. Ancak Mirzabeyoğlu ile ilgili tüm yasal girişimler sonuçsuz kalmış. O dönemde yargılamalar son derece psikolojik bir harp zihniyetiyle yapılmış. Mirzabeyoğlu’nun dosyasını ben de inceledim. Doğru düzgün delil olmadığı halde idam kararı verilmiş. Daha sonra idam kalkınca müebbet olmuş. İdam cezası olsa idi, Mirzabeyoğlu gibi konjonktürel durumdaki insanlar idam edilmiş olacaktı” dedi.
Üstün sözlerini şöyle sürdürdü: “28 Şubat döneminde yargılanan isimlerin yeniden yargılanması şu an mümkün değil. Bakın burada tüm kapıları kapatmışlar. Hukuken bitirmişler. Yargıtay onaylamış. Yani yapacak hiçbir şey yok. Ama biz diyoruz ki; 28 Şubat’ta nasıl yargılamaların yapıldığı belli. O dönemde hakimler askeri birliklerde brifing alıyordu. Bu brifinglerde o hakimlere noktasal olarak şu isim tehlikeli deniyordu ve hakimler buna göre karar veriyordu. Onun için Salih Mirzabeyoğlu gibi isimlere en azından bir şans tanınması lazım. Hukuki düzenleme yapılarak belirli davalara yeniden yargılama yolu açılmalı.”
Üstün son olarak şunları kaydetti: “Biz bu imzaları ilgili yerlere ulaştıracağız. Salih Mirzabeyoğlu konusunda bir insan hakkı ihlali olduğunu düşünüyoruz. Bakın şunu ifade edeyim ki; biz ’Mirzabeyoğlu beraat edilsin’ demiyoruz. Artık bu ülkede 12 Eylül darbesini yapan isimler bile hesap veriyorsa, 28 Şubat gibi bir darbenin mağdurları da yeniden yargılanmayı hak ediyorlar. 28 Şubat’ın izleri silindiğine göre tekrar yargılansın ve suçları neyse onun cezasını alsınlar. Beraat mı edecek, daha az mı ceza alacak; buna bakılarak bir karar verilsin.”
(İHA)