BIST 9.911
DOLAR 35,43
EURO 36,32
ALTIN 3.071,17
HABER /  GÜNCEL

Salgın adım adım yaklaşıyor!

Endonezya'da aynı aileden 8 kişinin birbirine kuş gribi bulaştırdığı kesinleşti

Abone ol

Geçen eylül, başta Türkiye'de olmak üzere tüm Avrupa'da büyük bir paniğe yol açan kuş gribi tehlikesi, dün bir kez daha kendini gösterdi. Bu kez hedef, deprem ve volkan tehdidi nedeniyle zaten diken üzerinde olan Endonezya'ydı. Bundan birkaç gün önce, Kuzey Sumatra'daki Kubu Simbelang kasabasında yaşayan 8 üyeli bir ailenin 7 ferdinin kuş gribinden hayatını kaybetmesi üzerine "Virüs insandan insana geçmeye mi başladı?" şüphesine düşen uzmanlar, çalışmalarını hızlandırdı. Yapılan testlerde hayatım kaybeden aile fertlerinden hiçbirinin kuşlarla temasta bulunmadığı ortaya çıkınca panik arttı.

Endonezya Sağlık Bakanlığı tarafından 1500 haneli kasabada yapılan testlerde, hiçbir havyanda kuş gribine rastlanmaması akılları daha da karıştırdı. Virüsün aile üyeleri arasında insandan insana geçerek yayıldığına inanan uzmanlar, kasabada bir 'taşıyıcı' olduğu şüphesiyle, burada yaşayanlardan kan örneği almak istedi. Ancak kasabalılar, "Onların ölümü kara büyüden kaynaklanıyor" diyerek örnek vermeyi reddedince Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) konuyu bildirme kararı aldı. Yapılan araştırmada hastalığın ilk kez nisan ayında kasabada yaşayan bir kadında görüldüğü, 7 kayıp veren ailenin 3 ferdinin bir geceyi bu
kadınla aynı evde geçirdiği tespit edildi. Böylece kuş gribinin insandan insana geçtiği de hemen hemen kanıtlanmış oldu.

WHO: 'Tamiflu stoklayın'
Daha önce 4 aile arasında küçük çaplı bir yayılma olduğunu göz önünde bulunduran örgüt, virüsün ilk kez bu kadar büyük bir grupta insandan insana geçmesi üzerine acil bir karar alarak hastalığa karşı tek etkili silah olarak bilinen Tamiflu ilacının üreticisi Roche ile temasa geçti. Sağlık Örgütü'nün Acil Müdahale Masası, Roche'a gönderdiği acil kodlu yazıda, "Küresel çapta bir salgına karşı Tamiflu stoklarının hazır tutulması talimatını" verdi. WHO yetkililerinin dünya çapında yüzü aşkın kişinin ölümüne yol açan hastalık konusunda ilk kez böyle bir karar alması üzerine, uluslararası ajanslar gelişmeyi flaş koduyla dünyaya duyurdu.

Ölü sayısı 124'e çıktı
Endonezya hükümeti, dün itibariyle 5 kişinin daha hastalığa yakalandığını, bunlardan 3'ünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Böylece Endonezya'da 48 kişiye bulaşan virüsten hayatını kaybeden kişi sayısı 36'yı buldu. Dünya genelinde kuş gribinden ölenlerin sayısı ise 124'e ulaştı.

Milimetrenin on binde biri kadar
Kuş gribi virüsü milimetrenin on binde biri boyutunda. Yani bir toplu iğnenin başına, 100 bin virüs sığabiliyor. Kuş giribi virüsü gübrede ve soğukta 3 ay, suda 22 derecede 4 gün, sıfır derecede ise 30 gün etkisini koruyabiliyor. Hastalık temelde insanların hayvanlara yakınlaşmasıyla bulaşıyor ve solunumla insanlara geçiyor. Kümes hayvanlarının dışkısının karıştığı su içildiğinde veya temas edildiğinde de virüs bulaşıyor. Yiyecek yoluyla şimdilik hastalığın bulaştığı bir vakaya rastlanmadı. Ancak uzmanlar yine de pişmemiş tavuk eti konusunda dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.

Felaket 6'ncı aşamada gelecek
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, her 30 yılda bir küresel bir grip salgını dünyayı etkisi altına alıyor. Son büyük salgına yol açan Hong Kong gribi, 37 yıl önce dünyayı vurmuştu. Yani, dünya şu anda küresel bir salgının tam eşiğinde. WHO'nun tahminlerine göre, kuş gribinin tüm dünyayı tehdit edecek bir felakete dönüşmesi için 6 aşamadan geçmesi gerekiyor. Endonezya'da virüsün insandan insana geçtiğinin doğrulanmasıyla birlikte, bu aşamalardan ilk 3'ü geride bırakılmış oldu. 4'üncü aşama, virüsün insanlar arasında giderek artan bir şekilde yayıldığının tespit edilmesiyle aşılmış olacak.

1'nci aşama
Kuş gribi virüsünün insana yönelik tehdidi düşük ya da yok.

2'nci aşama
Kuş gribi virüsünün insana yönelik tehdidi yüksek.

3'üncü aşama
İnsandan insana bulaşma riski yok ya da önemsenmeyecek kadar az.

4'üncü aşama
Virüsün insandan insana bulaştığına yönelik giderek artan veriler var.

5'inci aşama
Virüs insandan insana bölgesel olarak yayılmaya başladı.

6'ncı aşama
Virüs etkin ve kalıcı bir şekilde insanlar arasında yayılıyor.

Neden Endonezya?
Endonezya son dönemde kuş giribi vakalarının artış gösterdiği tek ülke. Bunun sebebi 17 bin irili ufaklı adacıktan oluşan ülkede denetimlerin yapılmasının çok zor olmasından kaynaklanıyor. Hükümet, 5 tavuğun bile milyonlarca yoksul kişinin yaşadığı ülkede çok önemli olduğunu kaydederek WHO standartlarına uygun olarak binlerce hayvanın itlaf edilmesinin mümkün olmadığını, çiftçilerin kayıplarını karşılayacak paraları olmadığını savunuyor. Durum böyle olunca Endonezya'daki salgın bir türlü kontrol altına alınamıyor. Sürekli olarak yeni bölgelerde kendini gösteren virüsün, en büyüğü dün kanıtlanan 4 farklı aile içinde insandan insana bulaşacak yeteneğe ulaşmasının en önemli gerekçesi de bu.

Kaynak: www.vatanim.com.tr