BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Saldırı talimatını Alman komutan mı verdi

Afganistan'da sivilleri öldüren hava operasyonuna ilişkin talimatın bir Alman komutanın kuralları ihlaliyle veriildiği öne sürülüyor

Abone ol

ABD'nin Washington Post gazetesi, NATO'nun Afganistan'ın Kunduz vilayetinde düzenlenen hava operasyonuna ilişkin talimatın tek bir kaynaktan gelen istihbarat üzerine bir Alman komutan tarafından verildiğini yazdı.

Bunun, İttifak kurallarının ihlal edildiği anlamına gelebileceğini belirten gazete, NATO'dan olayı soruşturmakla görevlendirilen bir ekibin, operasyonda 125 kurban olduğu, bunlardan en az 20 kadarının sivil olduğu tahmininde bulunduğunu belirtti.

Gazetenin haberinde, adı açıklanmayan Alman komutanın, bir operasyonel taktik merkezinin ekranından bir Amerikan F-15E savaş uçağının çektiği görüntüleri aldığı ve bu görüntülerde tanker etrafında her biri bir kişiye işaret eden birçok noktanın görüldüğü belirtildi.

Bununla birlikte söz konusu görüntülerde bu kişilerin silahlı olup olmadığının seçilemediği kaydedilen haberde, aynı anda bir Afgan muhbirin Alman komutanla telefonda konuştuğu ve tanker etrafındakilerin hepsinin direnişçi olduğunu söylediği, bunu duyan komutanın da iki tankeri havadan vurma emri verdiği bildirildi.

Washington Post, bu tür bir kararı tek bir kaynak temelinde almanın Afganistan'daki Amerikan birlikleri ve NATO birliklerinin yeni komutanı Amerikalı General Stanley McChrşstal'in belirlediği kuralların ihlali anlamına gelebileceğine işaret etti.

Sivil ölümlerin azaltılmasını hedefleyen bu kurallar, NATO operasyonlarının tek bir istihbarat kaynağı esas alınarak insanların yaşadığı binaların hedef alınmamasını öngörüyor.

General McChrystal, dün, söz konusu olayla ilgili ''eksiksiz bir soruşturma'' sözü vermişti.