BIST 9.390
DOLAR 34,44
EURO 36,38
ALTIN 2.839,03
HABER /  GÜNCEL

Saklayayım derken hasta olmayın

Dondurma, yoğurt gibi gıdaların tek kullanımlık kaplarını daha sonra tekrar kullanmak oldukça tehlikeli sonuçlar yaratabilir.

Abone ol

Saklama kapları, besinlerin muhafazasında ev hanımlarının vazgeçilmezleri arasındadır. Bunun için genellikle plastik hazır kaplar tercih edilir. Bunların başında boşalan yoğurt ve dondurma kapları gelir. Boşalan dondurma ve yoğurt kaplarını değerlendirmek isteyen ev hanımları, bunları yiyecek saklamak için kullanır.

Ancak boşalan kapların tekrar kullanılması kapta kimyasal çözünme meydana getirirken hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Uzmanlar tek kullanımlık kapları uzun süre kullanmanın kalp hastalıkları, diyabet, üreme bozuklukları, anormal beyin gelişimi ve davranış bozuklukları gibi birçok hastalığa neden olduğunu söylüyor.

genişletilmiş polisteren (EPS), polipropilen (PP), bisfenol A (BPA) gibi kimyasal maddeler içerir. Boşalan kapların tekrar kullanılması durumunda bu kimyasal maddeler zamanla gıdaya geçer. Gıdada kullanılan plastik kapların tek kullanım için tasarlandığını söyleyen Memorial Hastanesi Biyokimya Uzmanı Dr. Nilgün Teşşekin, boşalan plastik kapların tekrar kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Teşşekin, "Yağlı gıda ile plastik bir araya geldiğinde "dioksin" denilen kanserojenik bir etki yapar. Bu kanserojenik etki özellikle yenidoğan ve gelişme evresindeki çocuklar için tehlikelidir." dedi.

Tek kullanımlık plastik kapların bulaşık makinesinde yüksek ısı ile yıkanması da içindeki kimyasal maddelerin dışarı daha hızlı çıkmasına sebep olur. Böylece bulaşık makinesinden alınıp temiz diye kullanılan plastik kaplar, yapısındaki kimyasal maddeleri yiyeceklere bulaştırır. Özellikle diğer kimyasal maddelere göre daha zararlı olan BPA, ciddi rahatsızlıklara sebep olur. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) Genel Başkanı Gıda Mühendisi Hüseyin Büyüközer, BPA'nın prostat, beyin gelişimi, kalp hastalıkları, karaciğerde enzim bozuklukları ve diyabet hastalıklarına yol açtığını vurguluyor. Büyüközer, BPA'ya maruz kalmış cenin, yeni doğmuş bebek ve çocuklarda davranış bozukluklarının ortaya çıktığını dile getirdi. Gıda Mühendisi Zülfiye Sapankaya ise besinlerin saklanmasında plastik yerine çelik ve cam saklama kaplarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Sapankaya, "Saklama kabı olarak illa plastik kap kullanılacaksa kaliteli ve güvenli olanlar tercih edilmeli. Plastik gıda kapları tekrar tekrar kullanılmamalı. Tasarruf edeceğim düşüncesiyle sağlığımız tehlikeye atılmamalı." şeklinde konuştu.

Plastik kapların tabanındaki geri dönüşüm kodlarına dikkat edin

Plastik kapların tabanında okla şematize edilen üçgenin içerisinde 1'den 7'ye kadar geri dönüşüm kodları yer alır. Bu kodlar kullanılan geri dönüşümlü materyalin hangi tip plastik türevi içerdiğini gösterir. 3, 6 ve 7 kodları tehlikeli iken 1, 2 ve 4 kodlu plastikler daha sağlıklıdır.