BIST 10.361
DOLAR 32,70
EURO 35,11
ALTIN 2.448,83
HABER /  DÜNYA

Sakine'nin kaderi Türkiye'nin elinde

İran'da zina ve cinayete yataklık suçlarından recm cezasına çarptırılan Sakine'nin kurtulması için bir yol var.

Abone ol

İngiliz emekli büyükelçi Dalton’a göre, Sakine’nin kurtarılması için Fransa ve Brezilya’nın arabuluculuğu yetersiz, Türkiye ve BM müdahale etmeli.

İran'da zina yaptığı ve kocasının öldürülmesine yardım ettiği gerekçesiyle her an idam edilmesi beklenen Sakine Muhammedi Aştiyani’nin durumu, dünya gündemindeki yerini koruyor.

2002-2006 yılları arasında İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi olarak görev yapan tecrübeli diplomat Sir Richard Dalton, Sakine’yi kurtarabilecek tek ülkenin Türkiye olduğunu savundu.

POLİTİKAYA KURBAN EDİLEMEZ

Times Gazetesi’nde bir makalesi yayımlanan Dalton, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in girişimlerini “politik” bulduğunu ve Sakine’nin politikaya bulaştırılmayacak kadar önemli ve hayatî bir mesele olduğunu belirtti. Dalton, Brezilya eski Cumhurbaşkanı Lula da Silva’nın çabalarının da, bu ülkenin her anlamda İran’a uzak olması nedeniyle işe yaramadığını belirtti.

“Komşusu İran ve dost Müslüman ülkelerle iyi ilişkileri bulunan Türkiye, çözüm için daha uygun konumda” diyen Dalton, BM Genel Sekreteri Ban-Ki Mun’un Ankara ile işbirliği içerisinde hareket ederek İran’a başvurması durumunda Sakine’nin kurtarılabileceğini yazdı.