BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,34
ALTIN 2.921,37
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Sakine Öz'den 12 maddelik kanun teklifi!

Sakine Öz, Soma maden faciasından zarar gören vatandaşların maddi kayıplarını azaltmak adına Meclis’e 12 maddelik özel bir kanun teklifi sundu.

Abone ol

Teklifin gerekçesinde, maden ve madenci sorunları, Soma’da çalışan binlerce esnafın sorunları belirtilerek, kanunun kapsamı geniş tutuluyor.

Sakine Öz’ün Soma’daki yaraları sarma amaçlı teklifinde, madencilerin ve madenci yakınlarının, esnafın banka ve vergi borçlarının ertelenmesi, yeni kredilerde kolaylık, kapsamlı ve seçeneklere ayrılmış konut yardımı, özlük haklarında iyileştirmeler, yaşamını yitiren madenci yakınları için kamuda kadrolu iş ve “şehitlik” düzenlemesi yer alıyor.

Sakine Öz’ün kanun teklifi, Soma maden faciası için farklı kanunlarda değişiklik değil, adı “Soma” olarak Meclis tarihine geçmesi ve devletin utancını bir nebze de olsa belgelemesi adına yeni bir kanun olarak göze çarpıyor. “Manisa İli Soma İlçesinde Meydana Gelen Maden Faciasından Zarar Görenlere Sağlanacak Yardımlar Hakkında Kanun” adını taşıyan teklifte, 13 Mayıs’ın “Madenci Yas Günü” olarak kabul edilmesi de öneriliyor.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, kanun teklifinin ayrıntılarını şöyle paylaştı:

“Yaraları Sarmak Adına Kapsamı Geniş Tutuyoruz”

Soma’daki maden emekçilerimiz, ailelerimiz ve esnafımız çok zor günlerden geçiyor. Yaşadığımız yasın yaralarını madencilerimizin evlerinde dayanışmayla ve ihtiyaç tespitleriyle aşmaya çalışıyoruz. Diğer yandan, CHP Milletvekilleri olarak, talep ve isteklerin çözümünü kalıcı hale getirmek için kapsamlı kanun tekliflerimizi vermeye devam ediyoruz.

Yeni kanun teklifim, Soma’da yaşanan acılarımız için “Soma” adıyla ayrı bir kanun çıkarılmasını öngörüyor.

Sosyal Devlet, Asıl Şimdi!

En riskli çalışma kollarından olan madencilikte, gerek devlet, gerekse şirket düzeyinde alınması gereken önlemler ile denetimler konusunda açıkça sorunlar barındıran Soma’daki bu ocağın açtığı derin ve çokboyutlu yaraları bir nebze olsun sarmak; madencilerimizin, yakınlarının ve yakın iş kollarında çalışanların yaşama yeniden tutunmalarını zaman yitirmeksizin sağlamak; yaşanan toplumsal ve ruhsal travmayla birlikte ilerleyen ekonomik belirsizliğe son vermek, gerçek bir “sosyal devlet”in en temel Anayasal görevleri arasındadır.

Borçlara Kolaylık Sağlanacak

Maden faciasından zarar görenlerin borçlarının, 13 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere, 1 yıl süreyle ertelenmesi, taksitlendirilmesi, mevcut borçlara ve takipteki alacaklara hiçbir surette faiz işletilmemesi hususlarını düzenledik. Ayrıca, kanun kapsamındaki kişilere kullandırılacak kredilerde kolaylıklar sağlamayı, yarı oranda faizle kredi alma olanağını yaratarak ticari ve gündelik yaşama uyumları yönünde bir ilk adım atılması amaçlıyoruz.

Ayrıca, nakliyecilerimiz ve diğer esnafımız dahil, kanun kapsamındaki vergi mükelleflerinin vergi ve sigorta borçlarının ertelenme süresi içinde faiz, gecikme zammı ve temerrüt faizi uygulanmayacağı belirtilmiştir. maden faciasında yaşamını yitirenlerin “şehit” sayılması suretiyle, hak sahiplerinin, 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamına alınması öngörülmüştür.

Konut Yardımını Aileler Kendisi Seçecek

Maden faciasında yaşamını yitiren maden emekçilerimizin hak sahiplerine karşılıksız Toplu Konut İdaresi konutu tahsisi ya da kendi belirleyecekleri bir konutu almak için bankalardan çekecekleri kredilerde, Toplu Konut İdaresi konutunun eş mali değeri kadarlık kısmının devlet tarafından üstlenilmesini öneriyoruz.

Kamuda İş Olanağı

Maden faciasında yaşamını yitiren madencilerimizin her birinin ailesinden birer yakınına kamuda kadrolu bir iş olanağı yaratılması amaçlanmıştır.

13 Mayıs,Yas Günü Oluyor

Teklifim, maden faciasının yaşandığı 13 Mayıs tarihinin “Maden Emekçileri Yas Günü” olarak kabul edilmesini ve maden sektöründeki tüm iş kollarının çalışanları için, her yıl dönümünde tam gün tatil sayılmasını önermektedir.