BIST 9.660
DOLAR 34,62
EURO 36,33
ALTIN 2.922,78
HABER /  GÜNCEL

Sakın zehiri emerek tükürmeyin!

Temmuz-ağustos aylarında yılan, akrep ve arı sokmaları zirveye çıkıyor. Zehirlenmeler hakkında ise yanlış bildiğimiz çok şey var.

Abone ol

Temmuz-ağustos aylarında yılan, akrep ve arı sokmaları zirveye çıkıyor. Ulusal Zehir Danışma Merkezi doktorlarından Naci Özer, Türk filmlerindeki gibi zehrin emilerek tükürülmesinin yanlış olduğunu söyledi. Özer, hastanın fazla hareket ettirilmeden hızlıca hastaneye ulaştırılması gerektiğini söyledi.


Türkiye'de yaz aylarının gelmesiyle birlikte akrep ve yılan sokma vakalarında artış yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) Danışma Doktoru Naci Özer, vatandaşları bu tür durumlarda yapmamaları gerekenler konusunda uyardı.

Doktor Özer, Türk filmlerinde sıkça görülen, ısırık yerine kesik yapılması ya da zehrin emilmesi gibi uygulamalardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
UZEM Danışma Doktoru Naci Özer, Türkiye'de yılan ve akrep sokmalarının mayıs ayından itibaren arttığına; temmuz ve ağustos aylarında ise en üst seviyeye ulaştığına dikkat çekti. Akrep sokmalarının en fazla Güneydoğu Anadolu'da yaşandığını belirten Özer, "Yılan sokmalarının ise en az olduğu yerler; Orta Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi. Çünkü bu bölgelerdeki yılanların dişleri geride. Bu yüzden zehirlerini aktaramıyorlar. Bu, dişin ağızdaki konumu ile ilgili bir şey." dedi.

UZEM'e gelen telefonların yüzde 2'sinin yılan ve akrep sokmaları ile ilgili olduğunu kaydeden Özer, "Akrep ve yılandan sonra sırasıyla arı sokmaları ve örümcek ısırmaları geliyor. Akrep ve yılan sokmaları en fazla 20-40 yaş arası vatandaşlarda görülüyor." diye konuştu.

Özellikle kırsal bölgede yaşanan ve tarlada çalışanların dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Özer, "Buralarda araç-gereçlerin nasıl kullanılacağını bilmek önemli. Mesela, saman yığını ya da taşı kaldıran kişi, bunu ileriye doğru değil, kendisine doğru çekmeli. Altta yılan ya da akrep varsa, böylece hayvan ile arasına malzeme girmiş olur. Bu hayvanlar düz zemine de tırmanamıyorlar. Mesela doğuda talvar denen yataklar vardır. Bunların ayakları da verniklenerek, kaygan hale getirilebilir." şeklinde konuştu.

ZEHRİ EMEREK TÜKÜRMEK YANLIŞ

Yılan veya akrep sokmalarında yapılmaması gerekenler konusunda da uyarılarda bulunan Özer, ısırık yerinin biraz yukarısından turnike yapılmasını tavsiye etmediklerini söyledi.

Türkiye'deki yılanların zehirlerinin kana geçmesinin zaman aldığını ifade eden Özer, bu nedenle 1-2 saat içinde hastaneye gidilecekse böyle bir uygulamaya gerek olmadığını belirtti. Özer, "Yine ısırık yerine kesik yapılmasını istemiyoruz. Bazen Türk filmlerinde de görüyoruz, zehir emilerek tükürülüyor. Bu, uygulamada yapılmaması gerekenler arasında yer alıyor. Zehri emen kişinin ağzında çürük olabilir, böyle bir durumda o kişi de zehri alabilir, tıpkı dil altı hapları gibi." şeklinde konuştu.

Özer, "Isırılan yer vücudun hangi bölgesinde ise o yer az hareket ettirilmeli, mümkünse kalp seviyesinin üstünde tutulmalı ve hasta derhal en yakın sağlık merkezine götürülmeli." dedi.

Zaman