BIST 9.577
DOLAR 34,01
EURO 37,85
ALTIN 2.820,33
HABER /  POLİTİKA

Sakık PKKya genel af istedi

Sakık'a göre kanın durması için devletin 2 adım atması gerekiyor. Bu adımlar da...

Abone ol

DTP'li Sırrı Sakık, akan kanın durdurulabileceğine inanıyor. Bunun için devletin iki adım atması gerektiğini söylüyor. Birincisi, Anayasa’da tüm halkların adının geçmesi... İkincisi ise tümüyle silahları susturacak bir genel af...

"Yani Öcalan’ın da içinde bulunduğu bir genel af mı?" sorusuna ise şu yanıtı veriyor; "Tabii ki alt zemini hazırlanmadan bunu söylemek bir anda ürkütücü gelebiliyor. Ama ne yazık ki, Türkiye’de bazı realiteler çok zor kabul ediliyor. Kürt realitesi de onbinlerce insanın ölümünden sonra kabul ediliyor" dedi.

"Bizim çocuklarımız da askerlik yapıyor" diyen Sakık, "Ölen askerlerin arasında bir sürü Kürt çocuğu da var. Sadece Türkler’in çocukları değil, hepimizin çocukları ölüyor. Asker ailelerinin acısını biliyoruz. Ama diğer taraftan da 30-40 bin insan ölmüş. 20 bin faili meçhul cinayet var. O insanların acısı yok mu? İnsanlar deli miydi, silahlanıp dağa çıktılar? " diye konuştu.

Yüzde 10 barajı bize kuruldu

Seçimlerde uygulanan yüzde 10 barajına değinen Sakık, "Nedeni Kürtler’di, bizdik. Biz bu ülkenin vatandaşıyız, sorunlarımızı Ankara’da çözmek istiyoruz. Ama yüzde 10’luk barajın tek nedeni de biziz. Böyle bir demokrasi olur mu, böyle bir kardeşlik olur mu? "dedi.  
Kürtlerin "devlet talebi" olmadığını vurgulayan Sakık, "demokrasi" istediklerini söyledi.

Bizim yönümüz K. Irak değil İstanbul

Kuzey Irak'taki Kürtlerle gen bağları olduğunu belirten Sakık, "Bizim yönümüz İstanbul’a dönük, bizim yönümüz Ankara’ya dönük. Niye İstanbul’a dönük? Çünkü İstanbul, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısıdır. Niye Ankara? Çünkü Ankara parlamenter demokrasiye inancımızın bir belirtisidir. Biz sorunlarımızı burada çözmek istiyoruz. Gerisi bizim dışımızda. Bizim orada işimiz yok. Bizim oradaki insanlarla kan ve gen bağımız var. Ama Türkiye halkıyla da duygu bağımız var. Bence en kutsal bağ da duygu bağıdır. Biz onun gereğini yapacağız" dedi.
(Mine Şenocaklı/ Vatan)