Sakalara ait 2800 yıllık kraliyet mücevherleri bulundu
Arkeologlar Doğu Kazakistan’ın uzak Tarbagatay dağlarındaki bir mezar höyüğünde, yaklaşık 2800 yıllık 3.000 altın ve değerli nesneler ortaya çıkardı.
Abone olBulunan mücevherlerin MÖ 8. yüzyılda Orta Asya’nın yönetimini elinde tutan Saka halkının kraliyet veya seçkin üyelerine ait olduğu üzerinde duruluyor. Arkeologların bulduğu çan şeklinde küpeler, perçinli altın tabaklar, plaklar, zincirler ve değerli taşlarla yapılmış bir kolye yer alıyor.
Mezarda bulunan ve giysilerde kullanılan altın boncuk süslemeler, sofistike mikro lehimleme teknikleri kullanılarak yapılmış. Bu materyaller dönem için mücevherat yapımı becerilerinin istisnai bir seviyede olduğunu gösteriyor.
Arkeologlar bu ışıltılı eserlerin sahibi olan prestijli çiftin kalıntılarını bulmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Bir kadın gömülmüş olabilir
Kazılardan sorumlu Profesör Zainolla Samashev: “Bu mezar höyüğündeki çok sayıda değerli buluntu, Saka toplumunda egemen olan elit bir erkeğin ve bir kadının buraya gömüldüğüne inanmamızı sağlıyor.” şeklinde konuştu.
Doğu-Kazakistan bölgesi başkanı Danial Akhmetov: “Bu buluntu bize halkımızın tarihinin tamamen farklı bir görünümünü veriyor.” dedi. Ayrıca antik halkın; madencilik, satış ve mücevher yapımında olağanüstü yetenekleri olduğu Akhmetov tarafından belirtiliyor.
200 mezar höyüğü
Bu hazinelerin bulunduğu Eleke Sazy platosunda yaklaşık 200 mezar höyüğü yer alıyor. Lakin çoğu antik zamanlarda soyulmuş. Araştırmacılar buna rağmen, burada Saka halkına ait çok fazla önemli eser bulunabileceğini umuyor.
Saka halkı, Orta Asya’da Sibirya’ya uzanan sofistike bir göçebe uygarlık olan İskitlerin bir koluydu.