İSKOÇYA’da üniversite öğrencilerinin şaka olsun diye bir sanat sergisine bıraktıkları ananas, sanat eseri sanılarak cam vitrin içinde sergilendi.
Abone ol22 yaşındaki Ruairi Gray ve arkadaşı Lloyd Jack, süpermarketten 1 sterline aldıkları ananası Aberdeen’deki Robert Gordon Üniversitesi’nde bir sergiye bıraktı.
Öğrenciler dört gün sonra geldiklerinde, ananasın korumaya alınarak sergilendiğini gördü.
Gray, “Boş bir vitrin gördüm ve insanların gerçekten sanat eseri sanıp sanmayacağını görmek için elimdeki ananası oraya bıraktım” dedi.
Sanat festivalinin organizatörlerinden Natalie Kerr, ananası kimin vitrin içine koyduğunu bilmediklerini söyledi. Ananas daha sonra kaldırıldı.
Sanatseverlerin bu şekilde tuzağa düşürülmesi yeni değil.
1961 yılında İtalyan sanatçı Piero Manzoni, kendisine ait dışkıyı 30 gramlık 90 kutuya bölerek bir ‘sanat eseri’ oluşturmuştu. Bu kutulardan biri, 2007 yılında ABD’de 124 bin avroya, 2008’de 97 bin pounda, 2015’te ise 182 bin pounda satılmıştı.
BBC Türkçe'nin haberine göre, Britanyalı sanatçı Damien Hirst ise ayırt edici hiçbir özelliğe sahip olmayan izmarit dolu bir kül tablasını 1600, iki martini kadehini 4 bin 800, bir tuzluk ve karabiberliği 1920, 20 duvar kağıdı rulosunu da açık artırmayla 15 bin 600 pounda satmıştı.
Geçen yıl da ABD’deki San Francisco Modern Sanat Müzesi’ndeki ziyaretçiler, yere bırakılmış gözlüğü sanat eseri zannederek yakın ilgi göstermişti.
Gündelik ve gereksiz gibi görünen nesnelerin sanat eseri olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği tartışma konusu.