BIST 9.693
DOLAR 35,22
EURO 36,68
ALTIN 2.965,39

Sahurda hamur işi yemek tok tutar mı?

Sahurda hamur işi yemek tok tutar mı?

Koronavirüs salgının ramazana denk gelmesi evde yapılan birbirinden güzel yemek ve hamur işi çeşitlerini artırdı. Peki, sahurda hamur işi tüketmek doğru mu? Bu süreçte bağışıklık sisteminin güçlü olmasına dikkat çeken uzmanlar, sahurda hamur işlerinin acıktırdığını söyledi. İşte sahurda tok tutan yiyecekler...

Sahurda hamur işi yemek tok tutar mı?

Sahurda hamur işi yemek doğru mu? Sahurda ne tok tutar? gibi soruların cevabı Ramazandan dolayı merak ediliyor. Özellikle koronavirüs ile aynı zamana denk gelen Ramazan ayı sürecinde bağışıklık sisteminin önemine dikkat çeken uzmanlar; hastalık için korunma önlemlerine dikkat edilmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesinin önemini vurguluyor.

Sahurda hamur işi yemek tok tutar mı?

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin başında beslenmenin, sıvı alımının ve uyku düzeninin geldiğini ifade eden Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Beslenme ve Diyetetik bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gökçen Garipoğlu, DHA'ya iftar ve sahur önerileriyle alakalı açıklamalarda bulundu. Garipoğlu, “Ramazan’da da bu konulara mümkün olduğunca dikkat edilmeli. Yeterli sıvı, protein, vitamin ve minerali almak için süremiz kısıtlı, o nedenle mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahurda özellikle karbonhidrat içeriği yüksek hamur işlerinden uzak durmak gerekir. Bu besinler acıkmaya da yol açacağı için oruç tutmayı da zorlaştırır.” dedi.

Sahurda hamur işi yemek tok tutar mı?

“Sahurda kahvaltılık tüketin”

Sahurda kahvaltı tarzında beslenmenin ideal olduğuna vurgu yapan Dr. Öğretim Üyesi Gökçen Garipoğlu, “Yumurta ve az tuzlu peynirler protein içeriğiyle hem bağışıklık için önemli hem de gün boyu tok kalmamızı da sağlar. Beraberinde tüketilecek bol miktarda yeşillik, söğüş sebzeler C vitamini ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı olur. Ceviz, az tuzlu zeytin sağlıklı yağ içerir ve tok tutucudur. Ekmek olarak tam tahıllı ekmekleri tercih etmek yine tok tutacağı gibi bağırsak hareketlerini de düzenler. Gün içinde tüketemediğimiz meyvelerin 1 porsiyonunu sahurda tüketebiliriz, taze veya kuru meyveler ya da bunlardan yapılmış şekersiz komposto/hoşaf da tüketilebilir. Böylece sıvı alımını da artırmış oluruz. Sahurda mutlaka en az 2 bardak (500 ml) su içmeyi de ihmal etmemek gerekir.” ifadelerini kullandı.

Sahurda hamur işi yemek tok tutar mı?

“Hamur işleri acıktırarak oruç tutmayı zorlaştırıyor”

Oruç nedeniyle açlık sonrası ağır iftar yemeklerinden kaçınılması gerektiğinin altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Gökçen Garipoğlu, “Özellikle evde olduğumuz, hareketin azaldığı bu dönemde enerji ihtiyacımız da zaten düşmektedir. Fazladan alınan enerjiler kilo alımına ve bağışıklığın düşmesine neden olabilir. Her zaman tükettiğimiz miktardan 4’te 1’i kadar daha azını planlamak gerekir. Özellikle karbonhidrat içeriği yüksek hamur işlerinden uzak durmak gerekir. Bu besinler acıkmaya da yol açacağı için oruç tutmayı da zorlaştırır.