BIST 8.965
DOLAR 34,29
EURO 37,21
ALTIN 2.989,66
HABER /  GÜNCEL

Sahurda davul çalınmayacak

"Oruç tutan var, tutmayan var" diyen Başkan sahurda davulu yasakladı

Abone ol

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Bu aya yönelik hazırlıklarda kimi aileler alışveriş yaptı, kimi belediyeler kültürel etkinlikleri organize etti. Bu ayda farklı bir beklentiye giren davulcular da bazı belediyelerde sınavdan geçirildi.

Adana'da ise 2 yıl önce uygulamaya başlanan Ramazan ayında sahurda davul çalma yasağı bu yıl da devam ettirilecek. Sahurda yasağı dinlemeyip davul çalanların davulları zabıta ekiplerince toplatılacak. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, yaptığı açıklamada, 2 yıl önce böyle bir uygulamayı başlattığında davulcuların düşmanı olarak ilan edildiğini ancak aradan geçen 2 yılda bazı belediyelerin bu uygulamayı örnek almaya başladığını söyledi.

VATANDAŞ MEMNUN, DAVULCULAR DEĞİL...

Uygulamadan vatandaşların memnun olmasına rağmen davulcuların hoşnut olmadığını, Adana yerine başka illere gidip davul çalmayı yeğlediklerini aktaran Durak, "Davulcular 3-4 mahalleyi paylaşıyor. Böyle olunca her cadde ve sokağa girip çalmak istiyor. Bunun için de sahur vaktinden 2-3 saat önce var gücüyle davula vurup vatandaşı uyandırıyor. Oruç tutan var tutmayan var. Hoşgörü ayında tutanların tutmayana, tutmayanın da tutanlara saygılı olması gerekir. Ortaya çıkan gürültü kirliliğin önlenmesi için başlattığımız uygulama artık oturdu. Vatandaşlar hallerinde memnun." dedi.

Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle en ücra mahalledeki gecekonduda yaşayan insanda bile cep telefonu bulunduğunu ifade eden Durak, sahura kalkmak isteyenlerin teknolojik imkanları kullanıp kalkabileceğini belirtti. Durak, "Davulcular başlattığımız uygulamadan sonra başkaillere gitmeye başladı. Onlar düğünlerde, açılışlarda görevini yapacak. Amacımız ceza kesmek değil uygulama ile caydırıcı olmak. Geleneklerin yaşatılması anlamında sahurda davul çalınması küçük yerleşim birimlerinde devam ettirilebilir."diye konuştu. Belediye zabıta ekipleri gece 04.30'den itibaren 4 ekip halinde cadde ve bulvarları dolaşarak davul çalınmasını engelleyecek, davulcuların davuluna el koyacak.