BIST 10.079
DOLAR 35,33
EURO 36,80
ALTIN 2.998,01
HABER /  SAĞLIK

Sahte sigortalılar şimdi yandı!

Konya'da uygulamaya konan ve birkaç ay içinde Türkiye geneline yayılacak olan uygulamayla, hastalar avuç içi izlerinden tanınıyor

Abone ol

Başka birinin kimliği ile muayne olmak tarih oluyor. Konya'da başlayan ve hızla yayılan 'Avuç içi damar izi kimlik doğrulama' sistemi sağlık alanında birçok ilke imza atacak.

Artık sahte sigortalılar kavramı ortadan kalkacak. İşte yeni uygulama hakkında bilinmeyenler...

Pilot il olarak Konya'da uygulanmaya başlanan 'Avuç içi damar izi kimlik doğrulama' sistemi, 15 Kasım'dan itibaren Türkiye geneline yayılacak.Pilot il olan Konya'da 1 Temmuz itibarıyla kullanılmaya başlanan sistemle ilgili, Konya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Cem Dinç açıklamalarda bulundu.

20 İLDE UYGULAMA BAŞLADI

e-reçete sistemiyle entegre olarak çalışan sistemin, 15 Eylül itibariyle 20 ilde uygulamaya konduğunu belirten Dinç, ''Sistemin asıl amacı, sosyal güvenlik hakkının başka vatandaşlara geçmesini engellemek, bir denetim mekanizması oluşturmak" dedi.

SAHTE SİGORTALI ARTIK OLMAYACAK

Dinç, "Bu uygulamanın devlete getirdiği çok büyük avantajlar var. Bunların başında sahte sigortalı tanımlamasını biz burada tamamen ortadan kaldırmış oluyoruz. Sistem, bir vatandaşın başka birisinin TC kimlik numarası ile muayene olmasını engelliyor. Böylelikle suistimalleri ortadan kaldırdığımız gibi hastanelerimizi de denetim altına almış oluyoruz'' dedi.

Sisteme ilk defa kayıt yaptıracak vatandaşların kimlikleriyle birlikte hasta kayıt masasına müracaat etmesi gerektiğini aktaran Dinç, ''Vatandaşlarımız sağ ve sol avuç içlerini kayıt masasında bulunan butonlarda taratacak. Avuç içinin okutulduğu sistem, saniyenin onda biri hızla 5 milyon noktadan tarama yapıyor ve bu bilgileri kodluyor. Bu kodlar, otomatik olarak SGK Genel Merkezi'ne giderek orada depolanıyor. Bu işlem 2-3 dakikada gerçekleşiyor. Hastamız bundan sonraki muayenelerinde sağ veya sol elini sisteme tanıtarak tedavisini olabiliyor'' diye konuştu.

25 BİN VATANDAŞ KAYIT OLDU

Dinç, ''avuç içi damar izi kimlik doğrulama'' sistemine vatandaşların çok kolay uyum sağladığını ve sistemin Konya'da olumlu karşılandığını söyledi.

Hastanelerin de sisteme çok çabuk uyum sağladığını ve yazılımlarını buna göre değiştirdiklerini anlatan Dinç, ''Şu anda 25 bin vatandaşımızı kayıt altına aldık. Bu rakam, uygulamanın, vatandaşlar ve hastaneler tarafından benimsendiğini de gösteriyor. Uygulayıcıların ve vatandaşların lehine olan bu sistem, vatandaşlarımız tarafından da olumlu karşılandı'' dedi.

SAĞLIK ALANINDA BU KADAR GENİŞ İLK KEZ TÜRKİYE'DE KULLANILACAK

Dinç, Türkiye'ye özgü olan uygulamanın yazılımının da bir Türk şirketine ait olduğunu söyledi.

Sistemin ABD'de uygulanmakta olduğunu ancak sağlık alanında ilk defa bu kadar geniş alanda ilk kez Türkiye'de uygulandığını vurgulayan Dinç, şunları kaydetti:

''Hem elektronik reçete hem de 'avuç içi damar okuma' sistemini ilk defa Konya'da uygulamış oluyoruz. İki uygulamada da Konya bu anlamda pilot il olmasının verdiği avantajı da yaşıyor. Uygulamanın bir Türk firması tarafından yazılımının yapılması ise ayrı bir gurur kaynağı.''