BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Sahte bala test çubuğu

sahte bal “test çubuğu” ile belirlenecek.

Abone ol

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'ne araştırma yapmak için Malezya'daki Malaya Üniversitesi'nden gelen Prof. Dr. Kamaruddin M. Yusoff ile Doç. Dr. Yunus Bekdemir'in üzerinde çalıştıkları bir araştırma sonuçlandığında, sahte bal “test çubuğu” ile belirlenecek.

Balda sahtecilik tüketicilerin en fazla şikayet ettikleri sorunların başında gelirken, sahte bal ile hakiki balın birbirinden kesin olarak ayırt edilmesi ise uzun laboratuvar çalışmaları gerektiriyor.

Uzamanlar, tüketicilerin aldığı balın sahte olup olmadığını anlamasının adeta imkansız olduğunu, kesin sonucun ancak laboratuvar ortamında yapılacak analizler sonucu anlaşılabileceğini belirtirken, bu soruna OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nde Malezyalı Prof. Dr. Yusoff ile Doç. Dr. Bekdemir çözüm arıyor.

Yaptıkları çalışmanın Türkiye için de bir ilk olduğunu kaydeden Doç. Dr. Bekdemir, Malaya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde balın yara tedavisinde kullanımı konusunda araştırmaları olan Prof. Dr. Kamaruddin M. Yusoff'u Türkiye'ye davet ederek ortak bir çalışma yapmaya başladıklarını söyledi.

Geliştirecekleri basit bir yöntemle tüketicinin alacağı balı anında test ederek hakiki mi, yoksa sahte mi olduğunun anlaşılabileceğini anlatan Doç. Dr. Bekdemir, geliştirecekleri yöntemin tüm dünyada kullanılabilecek bir yöntem olacağını belirtti.

Araştırma sonuçlandığında sahte bal ile doğal balı birbirinden ayırt etmenin sorun olmaktan çıkacağını vurgulayan Bekdemir, şunları söyledi:

“Balın hakiki olup olmadığı çok önemli. Bir kişi markete gidip de bal almaya niyetlendiğinde ilk aklına gelen şey 'acaba bu hakiki bal mıdır?' sorusudur. Bu sorunun cevabını vermek çok kolay değil. Böyle basit bir yöntem yok. Bizim amacımız sahte bal ile hakiki balı birbirinden ayırmak için basit bir yöntem geliştirmek. Çalışmamızın amacı da bütün laboratuvar işlemlerinden arındırılmış, yanımızda taşıyacağımız küçük bir çubukla balın hakiki olup olmadığının anlaşılabilmesidir.”

Bekdemir, geliştirmek istedikleri yöntem ile balın içine sokulacak test çubuğundaki renk değişimlerine bakarak balın sahte veya doğal olduğunun anında anlaşılabileceğini kaydetti.

MALEZYA'DAN TÜRKİYE'YE

Türkiye'de olmaktan ve OMÜ'de araştırma yapmaktan son derece mutlu olduğunu anlatan Prof. Dr. Yusoff ise yürüttükleri çalışmanın sonuçlanması halinde hem kendi üniversitesi hem de OMÜ için büyük bir başarı elde edileceğini belirtti.

Sahte balın sadece Türkiye'de değil gelişmiş ülkeler dahil dünyanın bir çok yerinde önemli bir sorun olduğuna dikkati çeken Yusoff, henüz dünyada sahte bal ile hakiki balı birbirinden kolayca ayırabilecek bir yöntemin geliştirilemediğini belirtti.

Kendi ülkesinde de sahte balın sorun olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yusoff, hakiki balın son derece faydalı bir besin kaynağı olmasının yanı sıra tüm dünyada balın farklı özellikleri ile ilgili araştırmalar yapıldığını ifade etti.

Yapılan araştırmaların işe yaraması için insanların önce hakiki bala ulaşmaları gerektiğini söyleyen Yusoff, bunun için yürüttükleri çalışmanın herkes tarafından uygulanabilir olacağı için önemli olduğunu vurguladı.

TÜRK BALI

Türkiye'deki balları beğendiğini de söyleyen Yusoff, Malezya'daki balların su içeriğinin daha fazla olduğunu, Türk balının ise aroması ve yoğunluğu nedeniyle kaliteli olduğunu belirtti.

Türk balının kokusu ve renginin de çok güzel olduğunu vurgulayan Yusoff, Türk balının tadını sevdiğini belirtti.
Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Gümrükçüoğlu da bölüm olarak araştırmaya her türlü desteği verdiklerini söyledi.

Gümrükçüoğlu, ülkelerarasında bilimsel işbirliği yapılmasından da memnunluk duyduklarını ifade etti.