BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Şahin'in açıklamasına CHP'den tepki!

Meclis Başkanı Şahin "hevesle bekliyorum" dedi. CHP hemen bu sözlere yanıt verdi. "Tarafsızlığına gölge düştü"

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, dokunulmazlık ve geçici 15. madde dışında, siyasal iktidarla bir anayasa değişikliğine taraf olmayacaklarını, destek vermeyeceklerini bildirdi. Şahin'in yeni anayasa değişikliği paketi için "hevesle bekliyorum" sözlerini ise "tarafsızlığına gölge düştü" diye değerlendirdi.

CHP'li Okay, düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Anayasa değişikliği paketinin mart sonuna kadar Meclise gönderileceği'' yönündeki açıklamaları soruldu.

Okay, CHP'nin, uzun süreden beri, ''Laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu, mahkeme kararıyla tespit edilen iktidar partisiyle, anayasa değişikliğine taraf olmayacağını'' ifade ettiğini anımsattı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN AMACI TÜRKİYE'Yİ GERME

Meclisin, 1 yıl ömrü kaldığını, çok yıpranmış bir parlamento yapısının söz konusu olduğunu, parlamentoda siyasi parti grupları arasında derin uzlaşmazlık ve anlaşmazlık bulunduğunu savunan Okay, ''Böylesine gerilimli bir ortamda, anayasa değişikliği yapılmak istenmesi, bir siyasi iradenin, kendi çoğunluğuna dayalı olarak, yeniden Türkiye'de toplumu germe amacına yöneliktir'' dedi.

Okay, anayasaların, toplumsal uzlaşma metni olduğunu ve mutabakatla yapılması gerektiğini dile getirdi.

''YARGININ BAĞIMSIZLIĞINI ORTADAN KALDIRMAK''-

Anayasa maddelerinin değişikliğinde, Mecliste nitelikli çoğunluk arandığına işaret eden Okay, sözlerine şöyle devam etti:

''Böylesine bir nitelikli çoğunluk elde edilemeyecek bir ortam ortada görünürken, buna rağmen 'Anayasa değişikliğini Meclis gündemine getireceğiz' derseniz, bilesiniz ki Türkiye'deki gerilimi sürdürürsünüz. Türkiye, 23. Dönemde, gerçek gündemiyle değil, böylesine üretilen gündemlerle meşgul oldu. Bu kez de yeniden Türkiye'yi meşgul edecek, bir anayasa değişikliği gündemde yer alıyor.

Yapılmak istenen anayasa değişikliği, yargının bağımsızlığını ortadan kaldırmak, yanlı yargı yaratmak amacına yöneliktir, yargıyı da AKP'lileştirmek düşüncesi egemendir. Böylesine kuvvetler ayrılığı prensibine, hukuk devleti ilkesine aykırı ve hukukun üstünlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik bir anayasa değişikliğinde CHP, taraf olmaz, olması da düşünülemez. CHP, dokunulmazlık ve geçici 15. madde haricinde, bu aşamada, bu siyasal iktidarla bir anayasa değişikliğinde taraf olmayacaktır ve anayasa değişikliğine destek vermeyecektir.''

''REFERANDUM BEDELİNİ ÖDEMEK DURUMUNDA''-

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, anayasa değişikliğine ilişkin, ''Meclis Başkanı olarak böyle bir teklifin Başkanlığımıza verilmesini özlemle bekliyorum'' sözlerine ilişkin değerlendirmesinin istenmesi üzerine Okay, TBMM Başkanı'nın, tarafsız olmasının ön koşul olduğunu söyledi. Okay, bir siyasi parti tarafından önerilecek bir değişikliği ''hevesle beklediğini'' ifade etmesinin, Şahin'in, tarafsızlığına gölge düşürdüğünü, böyle bir değişiklik olmazsa, Şahin'in hevesinin yarım kalacağını söyledi.

Okay, anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesine ilişkin olasılığın sorulması üzerine, bunun Hükümete bir güvenoylaması haline dönüşeceğini, Hükümetin, referandumun bedelini ödemek durumunda kalacağını öne sürdü. Okay, Hükümetin, istediği değişikliklerin referandumda kabul edilmemesi halinde, derhal istifa ederek, seçime gitmesi gerektiğini belirtti.