BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Şahine türban tepkisi

Mehmet Ali Şahin'in açıkladığı türban anketine bazı AK Parti'liler tepki gösterdi.

Abone ol

 Musa Uzunkaya, "Özgürlük yüzdeyle tarif edilmez" derken, Ersönmez Yarbay, "Yüzde 1.5 kan davası haline getiriyor" diye konuştu

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in "Türbanı sorun sayanların oranı yüzde 1.5'tir" diye açıkladığı anket, bazı AKP'lilerin tepkisini çekti. Milletvekilleri, bu anketten yola çıkarak "Türban önceliğimiz değil" diyen Şahin'e, "Özgürlükler yüzdelerle tarif edilmez. Türbana çözüm getirilmesini isteyenlerin oranı yüzde 80'dir" karşılığını verdi. TBMM'de Şahin'e anketle neyi kastettiğini soran AKP'li bazı milletvekillerinin görüşleri şöyle:

MUSA UZUNKAYA (Samsun): Sayın Bakan, "Burada neyi amaçladınız?" dedim. Kendisi, "Türkiye'de başörtüsünü örten veya örtmeyenle ilgili kimsenin sorun görmediğini, toplumda bu konuda problem bulunmadığını" söyledi. Buna katılıyorum. Herkes anayasal ilkeleri benimsiyor. Ama başörtüsünden dolayı yaşanan mağduriyeti çok büyük oranda halk tasvip etmiyor. En son TESEV'in yaptığı ankette "Başörtüsü sorunu özgürlükler bağlamında çözülsün" diyenler yüzde 76'ydı. Başörtüsü bir özgürlük meselesidir. Özgürlükler yüzdelerle tarif edilmez. Sorun toplumda değil kurumlarda. Başörtüsü takanı laik, takmayanı antilaik diye ayırıp Türkiye'yi kampa bölüyorlar. Türkiye'de laik-antilaik yok. "Okulun, dairenin kapısına kadar laiksin, dışında antilaik olabilirsin" demek ikiyüzlülüğe teşvik etmektir. Bu sistem ikiyüzlülüğü teşvik ediyor.

ERSÖNMEZ YARBAY (Ankara): Bu anket, "Problem yapan yüzde 1.5'tir" anlamında. Problemin çözülmesini isteyen yüzde 80. Sayın Şahin doğru söylüyor, ama dikkate alınması gereken yüzde 80'dir. Bu işi böyle kanlı bıçaklı hale getirenler, kan davasına dönüştürmek isteyenler belki 1.5'ten daha azdır.

ABDULLAH ÇALIŞKAN (Adana): Normal şartlarda halk arasında başörtü meselesi hiç yoktur. Başörtüsünden dolayı toplumsal bir çatışma olmamıştır. En sosyete semt olan Çankaya, Kadıköy'e bakın, mutlaka kardeşlerden, akrabalardan biri başörtülüdür veya değildir. Anket bu şekilde sorulmuşsa o yüzde 1.5 bile fazladır. Ama türban üzerinden rejim sorunu yapılıyor.

Haber: Bülent Sarıoğlu
Kaynak: www.ntvmsnbc.com