TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Meclis'e türbanlı vekil girmesi konusunda olumlu bir tablo çizdi.
Abone olTBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Artık halk seçeceği için Cumhurbaşkanının tarafsız, parti ile ilişiğinin olmadığı kolay kolay iddia edilemez. Partiler aday gösterecek, o partili seçmenlerden oy almak için çalışacak" dedi.
Meclise türbanlı vekil için de yeşil ışık yakan Şahin ,"Türkiye bu noktaya yakın" diye konuştu.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Başkanlık sisteminin olumlu yanlarının olumsuz yanlarından daha fazla olacağını düşünüyorum" dedi. Şahin, Karabük Safranbolu'da Haber Türk kanalının sorularını yanıtladı. Başkanlık sistemi konusunda görüşleri sorulan Şahin, şunları kaydetti:
"Başkanlık sisteminin hangi türü olursa olsun olumlu yanları da mahsurlu yanları da var. Başkanlık sisteminin olumlu yanlarının olumsuz yanlarından daha fazla olacağını düşünüyorum. Bu tartışılmalı. Tartışıldıktan sonra mutabakat oluşursa daha sonra parlamentonun gündemine gelebilir, bir anayasa değişikliğiyle bu düşünülebilir."
ARTIK OY İSTEYECEK
Şahin, "başkanlık sisteminin olumlu yanları nelerdir" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Cumhurbaşkanı, bizim yeni sistemimize göre halk tarafından seçilecek. Siyasi partiler, Cumhurbaşkanı adayı gösterecekler. Cumhurbaşkanı makamı artık mecburen siyasi yönü ve kimliği olan kişi olacaktır. Cumhurbaşkanını meclis seçmeye devam ediyor olsaydı belki başkanlık sistemi bu kadar gündemde olmazdı, zorunlu olarak oraya doğru gidiyoruz. Bundan sonra seçilecek Cumhurbaşkanının tarafsız, herhangi siyasi partiyle ilişiğinin olmadığı kolay kolay iddia edilemez. Partiler aday gösterecek, onun seçilmesi için desteğini verecek, o partili seçmenlerden oy almak için çalışacak."
BAŞÖRTÜLÜ VEKİLE DOĞRU
TBMM'ye başörtülü, türbanlı milletvekili girip girmeyeceği tartışmalarıyla ilgili şahsi fikrinin sorulması üzerine Şahin, şunları kaydetti:
"Anayasa Mahkemesi'nin, 'başörtülü yüksek öğretim kurumlarına gitmek ve bunu söylemek laikliğe aykırıdır' şeklinde kararı vardır. Tabi bu parlamentoya başörtülü gidip gitmemeyi de değerlendiren kararlardır. Önümüzdeki süreçte Anayasa Mahkemesi'nin böyle bir konu önüne geldiğinde konuyu farklı şekilde değerlendirebileceğini düşünüyorum. Yani bazı şeyler nereden sıkıntıya yol açmışsa o sıkıntının yine oradan düzeltileceği kanaatindeyim. Bu sorunun çok sık gündemde tutulmasının çözümünü zorlaştırdığını düşünüyorum. Ben Türkiye'nin kılık kıyafet sebebiyle insanların bir takım haklardan mahrum olma dönemini ve sürecini geride bırakacağını düşünüyorum. Ama bu zaman meselesidir."
TÜRKİYE ORANYA GİDİYOR
Şahİn, "Türkiye'de TBMM'de başörtülü milletvekili olmasının sakınca yaratmayacağı düşüncesinde misiniz?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
"Türkiye oraya doğru gidiyor. Seçim arifesinde, geçmişte bu konularda çok sert tavırlar sergileyen ana muhalefet partisi bile başörtüsü konusunda çok daha farklı düşünüyor. Bu düşünceler ileride farklı yasal düzenlemelere yol açabilir. Yargının bu konudaki değerlendirmeleri farklı olabilir. Anayasa Mahkemesi'nin kararlarında muhalefet görüşler vardı, o muhalefet görüş çoğunluk görüşü haline gelebilir. Geldiği takdirde kendiliğinden sorun çözülür."