TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Letonya'da Türk şehitliğini ziyaret etti
Abone olTBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Letonya'nın Cesis şehrinde bulunan Türk Şehitliği'ni ziyaret etti, anıta çelenk bıraktı.
TBMM Başkanı Şahin, Cumhurbaşkanı Valdis Zatlers'in kabulünün ardından Riga Türk Okulu'na geçti. Öğle yemeğini burada yiyen Şahin, okul hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Şahin, daha sonra 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Ruslara esir düşen, o dönemde Rusya topraklarında yer alan Letonya'ya getirilen ancak aldıkları yaralar, yakalandıkları hastalıklar nedeniyle hayatlarını kaybeden askerlerin defnedildiği Cesis'deki Türk Şehitliği'ni ziyaret etti. Şahin, isimleri tespit edilen 26 şehidin yattığı ve her mezar için sembolik olarak üzerinde ay-yıldız olan birer taş bulunan Türk Şehitliği'ndeki anıta çelenk bıraktı. Şahin'in yanı sıra Cesis Belediye Başkanı Gints Skenders de anıta çelenk koydu.
Belediye Başkanı Skenders ile bir süre sohbet eden Şahin, Skenders'e şehitlere sahip çıktıkları için teşekkür etti. Şahin, ''Burada yatan şehitlerimiz, bizim olduğu kadar sizin de. Türkiye ile Letonya arasındaki dostluğun çok köklü temellere dayandığını, bu anıtın önünde bir kez daha görüyorum'' dedi.
Skenders de Türkiye'nin, şehitlik için destek verdiğini, Türkiye'den yetkililerin her yıl buraya geldiğini ifade ederek, ''Burada yatanların huzur içinde yatmasını sağlamak önemli. Bu kişiler, kendi ülkeleri için savaşmışlar, ülkelerinde halkları tarafından saygı görmüşler. Bizim de onların anısına sahip çıkmak, başlıca görevimiz'' diye konuştu.
Şehitliğin ardından Cesis Tarih ve Sanat Müzesi'ni gezen ve yetkililerden brifing alan Şahin, müze özel defterini imzaladı. Letonya'nın en eski şehirlerinden biri olan Cesis'i kısa bir süre gezen Şahin, buradan Riga'da bulunan Letonya Üniversitesi'ne geçti.
TÜRKÇE KONUŞAN ÖĞRENCİLER
Letonya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marcis Auzins tarafından karşılanan Şahin, okul hakkında bilgi aldı. Auzins'in okulun 1919'da kurulduğunu söylemesi üzerine Şahin, bu tarihin Türkiye için önemine değindi. Şahin, 1919'un Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluşuna giden yolda önemli bir dönemeç olduğunu dile getirdi.
Şahin, ayrıca Asya Dilleri Bölümü'nde Türk Dili dersi alan öğrenciler, Bölüm Başkanı Prof. Frank Kraushaar ve okutman Sibel Burçer ile sohbet etti. Öğrencilere neden Türkçe öğrenmeyi tercih ettiğini soran Şahin'e öğrenciler, Türkiye'nin önemli ve ilginç bir ülke olduğu cevabını verdi.
Öğrenciler, Türkçe olarak kendilerini tanıttı, bazı öğrenciler daha önce Türkiye'de bulunduklarını ve yine Türkiye'ye gitmek istediklerini dile getirdi.
Şahin, Letonya'nın, Türkiye ve Türk kültürüne verdiği önemin, kendisini duygulandırdığını belirterek, iki ülke üniversiteleri arasında ilişki kurulmasının, öğrenci değişimi yapılmasının çok önemli bir tecrübe ve bilgi paylaşımı olacağını belirtti.
Ayrıca, Türkiye'nin Riga Büyükelçisi Ayşe Asya, TBMM Başkanı Şahin ve beraberindeki heyet onuruna akşam yemeği verdi.