Anayasa değişikliği 2. tur oylamaları bıçak sırtı. İktidar ve muhalefet partileri türlü türlü hesap yaparken Meclis'i karıştıran ise yine Kamer Genç...
Abone olİNTERNETHABER
ANKARA- Anayasa değişikliği ikinci tur oylamaları bıçak sırtında geçiyor. AK Parti tek tek milletvekili hesabı yapıyor. CHP Anayasa Mahkemesi’ne vereceği dilekçeyi hazırlıyor. Talepleri noktasında hükümetten umudunu kesen BDP ise oy kullanmıyor. İlk günü sakin geçiren Meclis’i geren isim ise Kamer Genç oldu. Tunceli Bağımsız Milletvekili Genç'e tepki ise Meclis Başkanı Şahin'den geldi. Başkan, mikrofonun kapalı olduğunu sanınca "bu adam sarhoş" sözleri Meclis'te yankılandı.
2. turda dikkat çeken bir başka nokta ise ilk turda tartışmalara neden olan, “Mevcutlu oy kullanma” görüntülerine bu turda izin verilmemesi oldu.
Anayasa görüşmelerinin ikinci turunda 6 madde görüşüldü. Kadınlar ve çocuklarla ilgili paketin makyajı olarak nitelendirilen ilk üç madde oylama sonuçları ilk tura göre 2 ile 4 oy fire verdi. Bu durum AK Parti'de Anayasa Mahkemesinin yapısı gibi kritik maddelerde “Paket delinir” endişesi yaşanmasına neden oldu.
AK Parti kritik oylama nedeniyle tek tek milletvekili hesabı yaptı. Bir oy dahi büyük önem taşıdığı için kız kardeşini kaybeden AK Partili Hamza Yerlikaya cenaze töreninin hemen ardından soluğu Meclis’te aldı. AK Parti kendi grubundan fire vermemek için uğraşırken MHP, CHP ve BDP grupları Meclis’i izlemekle yetindi.
BDP’DEN DESTEK YOK
Siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılmasıyla ilgili değişiklik maddesine mesaj amaçlı 5 destek oyu veren BDP bunun dışında oylamalara katılmama tavrını ikinci turda da sürdürüyor. Talepleri konusunda hükümetten bir adım görmeyen BDP ilk oylama sonuçlarını bir Karadeniz fıkrası ile yorumluyor. BDP’lilerin kuliste anlattığı fıkra şöyle:
“Temel idam edilecektir. İpe götürülmeden önce son sözü sorulur. Temel’in yanıtı: “Bu bana ders olsun”
Bu arada BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ABD’de olduğu için ikinci tur oylamaların sonuna kadar Meclis’te olmayacak.
CHP DİLEKÇE YAZMAYA BAŞLADI
İlk turda Anayasa değişikliğine yönelik ağır eleştiriler getiren ve bunu sık sık kürsüde dile getiren CHP ikinci turda daha sakin. Anayasa Mahkemesi başvuru dilekçesini yazmakla meşgul olan CHP’liler bıçak sırtı oylamalar sonrasında bir maddenin 330’un altında kalma olasılığını sadece, “Bu bizim sadece vereceğimiz dilekçenin 15 sayfa azalmasına neden olur” sözleriyle yorumluyor.
MEVCUTLU OYLAMAYA İZİN YOK
Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ilk turda “Mevcutlu oy kullanma”, “Refekatle oy kullanma” gibi eleştiriler nedeniyle oy kullanma düzenine büyük hassasiyet gösterdi. Şahin, oy pusulalarının dağıtıldığı bölümde birikmelere izin vermedi. Görevlilerden de kabinlerin boş olduğunun kontrol edilerek oy pusulalarının öyle verilmesini istedi.
ARITMAN FOTO MUHABİRLİĞİNE
SOYUNDU
BAŞKAN KÜRSÜDEN SARHOŞ DEDİ
AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA...
CANAN ARITMAN TAKİPTE
CHP’li Arıtman da kullanılan oyları çok yakından takip eden isimlerden biri oldu. Oy kullanma kabinlerini izlemeye alan Arıtman, elindeki cep telefonuyla da sık sık fotoğraf çekti. Arıtman’ın “Şak şak” fotoğraf çekmesi Meclis Başkanı Şahin’in tepkisine neden oldu. Meclis Başkanının iki kez kürsüden eleştirdiği Arıtman oy takibinden vazgeçmedi.
ECEVİT İSTEDİ, OY VERMEKTEN VAZGEÇTİ
AK Parti’nin Anayasa değişikliğine oylamalara katılarak destek veren isimlerden biri DSP kökenli Bağımsız milletvekili Recai Birgün’dü. Ancak Birgün, DSHP Başkanı Rahşan Ecevit’in uyarısı üzerine ikinci tur oylamalara katılmama kararı verdi. Birgün bu kararını, “Saygı duyduğum ve bağlılığımdan asla şüphe duyulmasını istemediğim, benim için gerçekten çok özel insanı kırmaktansa, zaten ilkesel bir destekten öteye gitmeyen Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin 2. tur oylamalarına katılmayacağım'' yazılı açıklaması ile duyurdu.
DSP kökenli bağımsız milletvekillerinden Mücahit Pehlivan ise bu çağrıdan etkilenmedi. İlk madde oylamasına katılmayan Pehlivan diğer maddelerin oylamasında hazır bulundu.
MECLİS’TE KAMER GENÇ KLASİĞİ
İlk tur oylamlarında sık sık tartışmalara neden olan Kamer Genç ikinci tur oylamalarına geç katıldı. Ancak toplantıya katılır katılmaz da Meclis'e geldiğini belli etti. Meclis Genel Kurulu salonuna girdikten hemen sonra Meclis Başkanı Şahin'in bulunduğu kürsüye doğru yürüyen Genç, verilen bütün önergelerin tek tek okunması gerektiğini savunarak, "İç tüzüğü nereden bilirsin daha dün geldin.Senin aklın erer mi buna" diye bağırdı.
Genç'i şaşkınlıkla izleyen Şahin sert çıktı. Şahin, "Bu davranışlarınız normal değil. İlk defa böyle gördüm. Benimle, Anayasa Komisyonu başkanı ile kavga ediyorsunuz. Böyle bir üslup yok" dedi.
Bu arada Meclis Başkanı Şahin'in unutulan mikrofondan, "Bu adam kafayı çekmiş" dediği iddia edildi.
GENÇ ZOR İKNA EDİLDİ
Genç'in oturması için yanına AK Partili Hüsrev Kutlu gitti. Meclis Başkanı da Genç'e defalarca yerine oturması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Ancak Genç çok zor ikna edilerek yerine gönderildi.
ANAYASA 2. TUR İLK OYLAMA SONUÇLARI
1. madde ikinci oylama: 408 katılım, 332 kabul, 75 ret, 1 çekimser
İlk oylama 407 katılım, 336 kabul, 70 ret, 1 çekimser
2. madde ikinci oylama: 408 katılım, 334 kabul, 72 ret
İlk oylama 405 katılım, 337 kabul, 68 ret
3. madde ikinci oylama: 407 katılım, 335 kabul, 71 ret
İlk oylama: 408 katılım 337 kabul, 71 ret
4. madde ikinci oylama: 408 katılım, 338 kabul, 69 ret
İlk oylama 408 katılım, 336 kabul, 69 ret
5. madde ikinci oylama: 409 katılım, 335 kabul, 70 ret, 1 geçersiz, 1 çekimser
İlk oylama: 405 katılım, 333 kabul, 70 ret, 1 çekimser
6. madde ikinci oylama: 409 katılım, 338 kabul, 71 ret
İlk oylama: 408 katılım, 336 kabul, 70 ret, 1 çekimser, 1 boş
Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, 6. maddeye ilişkin gizli oylama sonuçlarını açıkladıktan sonra, bugün saat 12.00'de toplanmak üzere Genel Kurul birleşimini kapattı. Anayasa değişikliği görüşmelerinin 2. turuna teklifin 7. maddesiyle devam edilecek.