BIST 9.961
DOLAR 35,33
EURO 36,32
ALTIN 3.016,32
HABER /  GÜNCEL

Şahin DİSKten destek istedi

Şahin, DİSK Genel Merkezi'ni ziyaret ederek Genel Başkan Süleyman Çelebi ile görüştü. Görüşmede iki konu gündeme geldi.

Abone ol

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, F tipi cezaevlerinde 10 kişiyi geçmemek üzere haftada 10 saat sohbet hakkının kullanılmasıyla ilgili düzenlemenin yer aldığı 22 Ocak 2007 tarihli genelgeyi uygulamak istediklerini belirterek, ''Harfiyen uygulanması konusunda Adalet Bakanı olarak ben işin takipçisi olacağım'' dedi.

Şişli'deki DİSK Genel Merkezini ziyaret eden Şahin, burada DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Gencay Gürsoy, KESK Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Göyçe, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu ve Avukat Behiç Aşçı ile basına kapalı toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıdan sonra açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Çelebi, Adalet Bakanlığının, F tipi cezaevleriyle ilgili 22 Ocak 2007 tarihli genelgesinin uygulanması konusunda ciddi sorunlar bulunduğunu ve bu konuda Bakan Şahin ile bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Daha sonra söz alan Bakan Şahin, bu toplantının dün Ankara'da yapılmasının planlandığını, ancak TCK'nın 301. maddesiyle ilgili değişiklik teklifinin TBMM Adalet Komisyonundaki görüşmelerinin uzaması üzerine bugün İstanbul'da gerçekleştirildiğini ifade etti.

Şahin, ceza ve tevkif evlerinde kalmakta olan hükümlü ve tutuklularla ilgili cezaevi yönetiminin sorumluluğunun Adalet Bakanlığında, dolayısıyla kendi omuzlarında olduğunu kaydetti.

F tipi diye nitelendirilen yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarında kalmakta olan tutuklu ve hükümlülerin infaz hizmetleriyle ilgili birtakım aksamalar olduğunun bakanlığa değişik yollarla ulaştığını anlatan Şahin, şöyle devam etti:

''Bu genelgenin uygulanması konusunda yaşanan sorunla ilgili, bu ayın başında, bu konuda en çok şikayetin geldiği Tekirdağ F Tipi Cezaevi yetkilileri ve sivil toplum örgütlerimizin yetkilileri bir inceleme yapmışlardı.

Sorun şurada düğümleniyor. Demin söylediğim genelgede, 'F tipi ceza infaz kurumlarında 10 kişiyi geçmemek üzere haftada 10 saat sohbet hakkı'nın kullanılmasıyla ilgili bir düzenleme var. Bu düzenlemenin uygulanmasında bazı ceza infaz kurumlarında sorunlar yaşandığı, kimi yerde eksik uygulandığı, kimi yerde zaman zaman hiç uygulanmadığı şikayetleri var. Bu genelgenin uygulanmasını temin etmek ve sağlamak Adalet Bakanlığının görevleri arasındadır. Burada bir değerlendirme yaptık. 22 Ocak 2007 tarihli bu genelgeyi uygulamak istiyoruz. Harfiyen uygulama konusunda Adalet Bakanı olarak ben işin takipçisi olacağım. Eğer herhangi bir kurum bir taahhüt altına girmişse, o taahhüdün gereklerini yasal sınırlar içerisinde yerine getirmelidir.''

Bakan Şahin, kendisine iletilen bu talebin yerine getirilmesi konusunda, Ankara'ya döndükten sonra da ilgili genel müdürlükle çalışarak, gerekirse sorunların yaşandığı cezaevlerini ziyaret ederek, yasa, yönetmelik ve genelgelerin harfiyen uygulanması konusunu takip edeceğini söyledi.

-SENDİKALARIN 1 MAYIS'I TAKSİM'DE KUTLAMA TALEBİ-

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, sendikaların 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak istemelerine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, ''Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına göre açık hava toplantılarının nasıl yapılacağı, bu yasada ve bu yasaya dayalı olarak çıkarılmış yönetmelikte bellidir'' dedi.

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen sendika ve konfederasyonların İstanbul Valiliğine başvurularını yaptıklarını anımsatan Şahin, Valiliğin de aynı yasa çerçevesinde konuya yaklaşacağını ifade etti.

Bildiği kadarıyla Taksim'in, İstanbul'da açık hava toplantılarının yapılacağı alanlardan biri olmadığını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

''Ancak sendika ve konfederasyonlar, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamanın özel bir anlamı olacağını ifade ediyorlar. Bunu, İstanbul Valiliği, belki İçişleri Bakanlığımız değerlendirecektir. Belki konu pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulunun gündemine de gelecek. Ama şunu söyleyeyim; Biz hükümet olarak, 1 Mayıs'ın gerçekten bir dostluk, barış ve dayanışma bayramı olarak kutlanması konusunda bir yasal düzenlemeyi yapmayı da arzu ediyoruz. TBMM Başkanlığına bu konuda verilmiş 2 farklı kanun teklifi var.

Belki 1 Mayıs'tan önce böyle bir yasa TBMM'den çıkabilir. Çünkü bu konuda mutabakat olduğunu görüyorum. Belki bu yasa tasarısını bir an önce çıkartmak için Bakanlar Kurulunun gündemine de gelebilir. Ama Taksim'de mi kutlanır, başka bir alanda mı kutlanır, o konuda benim Adalet Bakanı olarak bir beyanda bulunmam doğru değil. Çünkü bu konuda ben yetkili değilim.''