BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,32
ALTIN 2.920,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Sahibinin Sesinden

Belkıs Özener, yıllar sonra yeniden müzikseverlerle buluştu.

Abone ol

Türk sinemasının ‘şarkılı filmler’ döneminde sesiyle yüzlerce filme can veren Belkıs Özener, yıllar sonra yeniden müzikseverlerle buluştu.


Özener’in o unutulmaz şarkılarından oluşturulan bir seçki, ‘Sahibinin Sesinden’ adlı bir albümde toplandı. 25 eserin bulunduğu albümde, Özener hakkında sanatçı dostları ve müzik eleştirmenlerinin görüşleri de yer alıyor.

1955’te katıldığı bir ses yarışmasında birinci olan Özener, bu başarının sonrasında 16 yaşındayken Tepebaşı Gazinosu’nda tanışır sahne ışıklarıyla. Dönemin müzik üstatlarından aldığı Türk Sanat Müziği derslerinin ardından bir süre ablası Gönül Yazar gibi sahnelerde şarkı söylemeye devam eder. Ancak sahne hayatı Özener’in çok da istediği bir şey olmadığından sanat müziği serüvenini yalnızca “film şarkılarını” seslendirerek sürdürme kararı alır. Bu kararını uyguladığındaysa, bir anda Yeşilçam’ın aranan sesi olur.

300’DEN FAZLA ŞARKI

Özellikle Türkan Şoray, Belgin Doruk, Fatma Girik, Filiz Akın ve Hülya Koçyiğit’in rol aldığı filmlerde, bu oyuncuların söylediği şarkıları seslendirir. ‘Fosforlu Cevriye’, ‘Buruk Acı’, ‘Artık Sevmeyeceğim’, ‘Sevemedim Kara Gözlüm’, ‘Tamba Tumba’ gibi 300’den fazla şarkıyı ses verir. Ama o filmlerin hiçbir karesinde yer almaz. Sesi ise, en çok Türkan Şoray’a yakıştırılır. Müzik yazarı Naim Dilmener’in dediği gibi; “Türkiye sinemasının bu sessiz ve isimsiz kahramanı; yaptıklarının, katkılarının çok az karşılığını gördü her zaman. Şaşaadan uzak kalmak, sanatçının kendi seçimiydi. Bizzat Belkıs Özener’in kendisi; sinema ve müzik arasında kurduğu o mükemmel denge ile yetinmiş, bunun kendisine verdiği ruhi tatminin dışında pek fazla şeyle ilgilenmemişti. Bu da, özellikle görmezden gelmeyi marifet bilen Yeşilçam çevrelerinin işini daha fazla kolaylaştırmış, Özener’i unutmak -unutturmak konusunda fazladan bir gayret harcanmasına da gerek kalmamıştı.”

Yıllarca insanların dillerinden düşürmedikleri bu şarkıları plaklara aktarma girişiminde bulunmak konusunda da ciddi bir çabası olmamış Belkıs Özener’in. Bu noktada Kalan Müzik’e teşekkür etmek gerekiyor; aradan geçen onca yılın sonunda, sanatçının bazı şarkılarını ses şeritlerinden kurtarıp bizlere ulaştırdığı için...