BIST 9.673
DOLAR 35,16
EURO 36,57
ALTIN 2.959,13
HABER /  SAĞLIK

Sahibinden az kullanılmış satılık böbrek!

Yasadışı organ naklinde patlama yaşanıyor. Türkiye'de bir böbrek 25 ile 350 bin lira arasında satılıyor. Sporcu organları daha yüksek fiyatla pazarlanıyor.

Abone ol

Organ bağışları yeterli düzeyde olmayınca ortaya fırsatçılar çıktı. Facebook ya da bloglar üzerinden organlarını satışa çıkaranlar, böbrek için en az 25 bin, karaciğer için ise 80 bin lira istiyorlar.


1.20130117092202.jpg

Organ tacirleri, nakil için gereken yasal prosedürü ise kağıt üzerinde evlilik yaparak aşıyorlar.

bugün çarpıcı bir habere imza attı. Organ ticaretinin korkunç boyutlarını ortaya koyan haber tüyler ürpretti.

SAHİBİNDEN SATILIK SPORCU
BÖBREĞİ 250 BİN LİRA

İnternet üzerinden yapılan ticaret organ satışına kadar uzandı. En fazla böbrek satılan organ pazarında fiyatlar ise 10-350 bin lira arasında değişiyor.

Sigara içmeyenlerin ve sporcuların satışa çıkardığı organlar daha pahalı olurken, yaş arttıkça fiyatlar düşüyor.

ORGAN NAKLİ İÇİN SAHTE EVLİLİK

İnternette organlarını satışa çıkaranlar, nakil için gerekli yasal prosedürleri de akıl almaz yöntemlerle delmenin yolunu bulmuşlar. Organ nakli için 4’üncü dereceye kadar akraba olma veya aynı mahallede ikamet etme (komşu-yakın tanıdık) gibi şartlar gerekiyor.

Maddi sıkıntılar veya rahat bir yaşam sürme hayali ile karaciğer, böbrek ve rahim gibi organlarını Bloglar ve Facebook sayfaları üzerinden satılığa çıkaranlar, nakil için gereken prosedürü alıcının yakınları ile sahte evlilik yaparak veya ikametgah değiştirerek aşıyor.

BANKA BORCU İÇİN BÖBREĞİNİ SATIYOR


İnternete bıraktığı telefon üzerinden ulaştığımız Hatay’da yaşayan Murat isimli şahısla yaptığımız organ pazarlığında, şunları söyledi: “Banka borcum yüzünden tek böbreğim için 150 bin lira istiyorum. Yakın akrabalarınızla kağıt üzerinde evlenirim. Aradan belli bir süre geçtikten sonra ben böbreğimi hastanıza bağışlarım sonra da boşanırız” dedi.

ASIL PARAYI ARACILIK YAPANLAR KAZANIYOR

Türkiye Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Bire bir internet üzerinden organlarını satışa çıkaran da var, aracı usulü ile organlarını satan da var. Asıl parayı bu alıcılar kazanıyor. Balkan ülkeleri ve Ortadoğu ülkelerine fazlasıyla gidiyor. Aracı olarak nitelendirdiğimiz kişiler Türkiye’den aldığı böbreği yurt dışında yüksek fiyattan satıyor. Bunun önüne geçmek pek mümkün değil” diye konuştu.