BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Sahaflar kitap fuarından dert yandı

İstanbul'daki sahaflar ''29. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı''nın bu yıl Beyazıt'ta yapılmasına karşı

Abone ol

Sahaflar Çarşısı Dernek Başkanı Adil Sarmusak, çarşı esnafının ''29. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı''nın bu yıl Beyazıt'ta yapılmasına karşı olduğunu belirterek, ''Sahaflar Çarşısı zaten 365 gün fuardır. Kitapları yayıncıdan alıyoruz, onunla nasıl rekabet ederiz?'' dedi.

Sarmusak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiltere'nin The Guardian gazetesinin pazar ekinde, İstanbul'da ziyaret edilecek on önemli yerin birinci sırasında 552 yıldır hizmet veren Sahaflar Çarşısı'na yer verildiğini ancak Türk vatandaşlarının bunun önemini bilmediğini söyledi.

Türkiye'nin bir çok yerinde kitap fuarlarının düzenlendiğini, bu yıl da ''29. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı''nın Beyazıt'ta yapılacağını belirten Sarmusak, ''Sahaflar Çarşısı esnafı, 29. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın Beyazıt'ta yapılmasına karşıdır. Sahaflar Çarşısı zaten 365 gün fuardır. Kitapları yayıncıdan alıyoruz, onunla nasıl rekabet ederiz?'' diye konuştu.

Fuarın Beyazıt'ta yapılmaması yönündeki taleplerini Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e ilettiklerini ifade eden Sarmusak, ''Zaten kitap okuyan bir millet değiliz. Otogarlar, büyük mağazalar, internet kitap satış yeri oldu. Kitapta artık ekmek kalmadı. Sahaflar Çarşısı'nda son 4 ayda 6 esnaf iflas etti. Kiralar ödenemiyor. Belediye kirayı bir yıllık peşin istiyor. Şu an buradaki bekçinin maaşını toplamakta zorlanıyorum. Belediye de geliyor, kitap fuarını dibimize kuruyor'' diye konuştu.

Kitap fuarı nedeniyle Beyazıt Camisi'nin giriş ve çıkışlarının kapatıldığını anlatan Sarmusak, ''Pazar günleri 4-5 bin kişinin katıldığı sabah namazları oluyordu. Ramazan boyunca insanların Beyazıt Camisi'ne gelme imkanı da kalmadı. Üstelik Beyazıt Meydanı'nın böyle bir fuarı kaldıracak bir alt yapısı, parkı, tuvaleti yok'' dedi.

Sahaflar Çarşısı esnafı olarak fuar için Gülhane Parkı gibi farklı bir alternatif de sunduklarını ifade eden Sarmusak, ''Yayıncıların Beyazıt'ta para kazanacağını da sanmıyorum, bizi öldürecekler sadece'' dedi.

Belediyeden veya farklı bir kuruluştan Sahaflar Çarşısı için hiç bir hizmet almadıklarını savunan Sarmusak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sahaflar Çarşısı, devletten hiç bir hizmet almamıştır. Sahaflar Çarşısı, 1952 yılından önce vatandaşın mülküydü. Çarşı, 1952 yılında yandı. Vatandaş arsasını belediyeye bağışladı, belediye çarşıyı yaptı ve sembolik bir kirayla çarşı hak sahiplerine verildi. Bedrettin Dalan Belediye Başkanı olana kadar bu centilmenlik anlaşması devam etti. Bedrettin Dalan yüzde 2 bin zam yaptı. Olay adliyeye kadar gitti ve bir kira artışında karar kılındı. Şimdi de bir yıllık kirayı peşin istiyorlar. Aksi taktirde esnafı tahliye edecekler.''

Sarmusak, çarşının tüm bakımının 1952 yılından beri esnaf tarafından yapıldığını, belediyenin destek olmadığını anlattı.

OKUL KİTAPLARININ ÜCRETSİZ DAĞITILMASI

Okul kitaplarının devlet tarafından ücretsiz dağıtılmasına da değinen Sarmusak, şunları kaydetti:

''Okul kitapları bedava verilmeye başlandı. Okul zamanı kitaplar Sahaflar Çarşısı'ndan alınırdı. İnsanların çarşıdan ayağı kesildi. Devletin kitapları bedava vermesine karşı değiliz ama 10. sınıf lise kitaplarının tüm fiyatı 31 TL 10 kuruş. Bunun yanında bir talebenin en az 40 klasik kitabı okuması gerekiyor. Kiralık Konak, Çalı Kuşu gibi telifi olan kitapların okunması isteniyor. Bir Çalı Kuşu 29 TL, Kiralık Konak 16 TL.

Bir yandan kitap okuyanımız azaldı, diğer taraftan elektronik sistem kitap satışlarını etkiledi. Bilgisayar oyunları, internet bu işi bitirdi. Sahaflar gerçekten çok zor durumdadır.''