Sağlıkta kalite konusunda ülkemizde yeterli çalışma yapılmıyor. Acıbadem Sağlık Grubu'ndan Dr. Hasan Kuş Ülkemizde sağlıkta kalite konusundaki 'yok'ları sıraladı.
Abone olSağlıkta kalite konusunda ülkemizde yeterli çalışma yapılmadığı belirtilerek, bu konuda izlenen düzenli bir politikanın olmadığı ifade edildi. Acıbadem Sağlık Grubu Tıbbi Direktör Yardımcısı ve Sağlık Bakanlığı Ulusal Akreditasyon Yönlendirme Kurulu Üyesi Dr. Hasan Kuş, ülkemizde sağlıkta kalite konusundaki “yok”ları sıralarken,
" Kalite politikamız yok. Kalite konusunda programımız, önceliklerimiz, kapsamı, klinikler boyutu, kalite iyileştirme araçları konusunda bir çalışma yok. Kaliteye özel bir yayın yok. Klinik veri tabanımız yok. Hasta güvenliği, tıbbi hatalarla ilgili olarak Türkiye’de yapılmış bir çalışma yok" dedi.
Ulusal Akreditasyon Sisteminin oluşturulması gerektiğini anımsatan Dr. Hasan Kuş, özel sağlık kuruluşlarının ruhsatlandırılması ile ilgili yönetmeliğin de günümüz şartlarına göre yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Kuş, şöyle devam etti:
" Özel sağlık kuruluşlarının ruhsatlandırılması bir kez yapılıyor sonra denetim mekanizması işliyor. Ancak ruhsatlandırma işleminin tüm kurumlara yayılması gerekiyor. Ruhsatlandırma doğası gereği zorunlu ve minimum standartlarda oluşmalıdır. Sağlık Bakanlığı' nın geçen yıl çıkarttığı yönetmeliğin içinde çalışanlar listesi var. Orada ortez-protez ismi de geçiyor.
En son dönemde o çıkartıldı. Ortez- protez için minimum gereklilik diyemeyiz. Bu yönetmelik minimum standart demek. O olmayınca sağlık kuruluşunu kapatmalıyız. Ama zaten Türkiye’de ortez-protez teknisyeni sayısı 15-20 ‘dir. Yani yönetmeliğin tekrar gözden geçirilmesi şarttır. Aksi takdirde çiğneneceği şimdiden belli olan bir yönetmelik olacak bu.”
Kaynak. www.sagliginsesi.com