Hastaneye gelemeyen yatalak veya sağlık kuruluşlarına gidemeyecek kadar hasta olanlar için eve servis başladı.
Abone olAdana Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Yağcı, hastaneye gelemeyen yatalak veya sağlık kuruluşlarına gidemeyecek kadar hasta olanlar için gerekli sağlık hizmetini hastanın ayağına kadar götürmeye başladıklarını açıkladı. Yağcı bu amaçla 'Evde Bakım ve Tedavi Hizmeti Birimi' kurduklarını söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulamaya konulan "Evde Bakım ve Tedavi Hizmeti Birim" Adana Devlet Hastanesi'nde de kuruldu. Başhekim Dr. Mehmet Yağcı, hastane bünyesinde "Evde Bakım Hizmeti Birimi" kurulduğunu, bir doktor, bir hemşire, bir sağlık memuru ve şoför ile hizmet vermeye başladıklarını ifade etti. Evde Bakım Hizmetleri Birimi'nde görev alan doktor ve sağlık çalışanlarının özel eğitimden geçirildiğine dikkat çeken Başhekim Yağcı, "Hastaneye gelemeyen, yatalak hasta veya sağlık kuruluşlarına gidemeyecek derecede hasta olanlar için gerekli sağlık hizmetini hastanın ayağına kadar götürüyoruz." dedi.
Yüreğir ilçesinde İsmailiye köyündeki bir hastaya ilk hizmeti veren birim için özel bir telefon tahsis edildiğini ifade eden Yağcı, "Birimimize 324 86 06 numaralı telefonu tahsis ettik. Bu telefonun başında ayrı bir personelimiz görev yapıyor. Hasta, hastaneye gelemiyorsa, bu birimimiz hastane hizmetini hastanın evine kadar gidip ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Hizmete açtığımız Evde Bakım Birimi hastanemize gelme imkânı olmayan veya yatalak hastalarımıza hizmet sunuyor. Ekibimiz hastalarımızın evlerine giderek onların tedavi edip ve sağlık ihtiyaçlarını karşılayarak, hastane hizmetini evlerine götürüyorlar." şeklinde konuştu.
EVDE BAKIM VE TEDAVİ HİZMETİ
Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu "Evde Bakım" uygulaması çerçevesinde 81 il sağlık müdürlükleri bünyesinde "Evde Bakım Hizmeti Birimi" kuruldu. Ayrıca, tüm hastanelerde bir doktor, bir hemşire, bir sağlık memuru ve şoförden oluşan ekipler oluşturuldu. Birim, gerek teşhis ve tedavi sonrası bakım sürecinde, gerek kronik bir hastalığın takibinde, gerekse herhangi bir hastalıktan dolayı yatalak olan ihtiyaç sahiplerine, kendi ortamlarında sağlık ve bakım hizmetleri veriliyor. Evde Bakımda, hasta doktorunun teşhis ve tedavisi sonrasında, ilgili tıp profesyonelleri ile koordinasyon içinde, profesyonel bir kadro ile evde veya hastanın kaldığı ortamda veriliyor.
KİMLER YARARLANIYOR?
Evde Sağlık Bakımı Hizmeti, ameliyat sonrası bakım ihtiyacı olanlardan uzun süreli bakıma ihtiyacı olan hasta ve yaşlılara, kısa süreli hemşirelik hizmetlerine gereksinim duyanlardan, evinde veya ikamet ettiği mekânda sağlık hizmeti almak isteyenlere kadar çok geniş bir yelpazede ihtiyaç sahiplerine hitap ediyor. Bu hizmet belediye sınırları içinde veriliyor.
Evde Sağlık Bakımı Hizmeti alanlar arasında en büyük çoğunluğu oluşturan gruplar şöyle sıralanıyor: Ameliyat sonrası bakım ihtiyacı olanlar, yatalak olan ortopedi ve travmatoloji hastaları, yatalak olan kalp, damar ve hipertansiyon hastaları, hemiplejik (felçli) nöroloji hastaları, onkoloji (kanser) hastaları, kronik diabet, akciğer ve solunum hastaları, alzheimer, parkinson v.s. bakıma ihtiyacı olan diğer hastalar, bakım ihtiyacı olan yaşlılar ve yatalak özürlüler, yara bakımı, parasentez, infüzyon, pansuman, enjeksiyon v.s. diğer kısa süreli hemşirelik hizmetlerine ihtiyaç duyanlar, laboratuar tetkik ve test hizmetlerine ihtiyacı olanlar kronik hastalar.