BIST 9.395
DOLAR 34,62
EURO 36,71
ALTIN 2.906,21
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Sağlıkta dönüşüme noktayı koydu

TBMM Genel Kurulu'nda, sağlıkta kamu özel ortamlığını öngören yasa tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu , sağlıkta kamu özel ortaklığını öngören tasarıda amacın özelleştirme değil, özele kayan anlayışı, sağlık hizmetlerini, hükümet ve devletin merkezde olduğu bir noktaya taşımak olduğunu söyledi.

Tasarının tümü üzerinde söz alan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Sağlık Bakanı olarak Genel Kurul kürsüsünden ilk kez konuştuğunu belirterek, çalışmaların başarılı geçmesini diledi.

HASTANELER YENİLENDİ

Eski Bakan Recep Akdağ 'a çalışmalarından dolayı teşekkür eden Müezzinoğlu, hastanelerin üçte birinin yenilendiğini, üçte ikilik bölümünün ise yenilenemediğini kaydetti.

Yenilenmeyen bu hastanelerin koşullarının millete ve sağlık çalışanlarına yakışmadığını belirten Müezzinoğlu, bir çıkış yolu bulunması gerektiğini vurguladı.

''Amacımız özelleştirme değil, özele kayan anlayışı, sağlık hizmetlerini, hükümet ve devletin merkezde olduğu bir noktaya taşımak'' ifadesini kullanan Müezzinoğlu, sağlığın standardını ve kalitesini yükseltmek adına finansman desteği bulmak için farklı formüller üretmeye çalıştıklarını dile getirdi.

YATAKLAR DEĞİŞECEK

Müezzinoğlu, ''44-45 bin yatağı dünya standardına taşımaya çalışıyorsak bazı sorumlulukları üstleneceğiz. '44 bin yatağı yenilemeyelim' dersek, bu 44 bin yatağın 10 yıl içinde bu millete hangi bedeller ödetebileceğine ilişkin riski belki siz alabilirsiniz ama milletin sorumluluğunu üstlenmiş bir iktidar, bakanlık olarak böyle riski üstlenmeyi çok doğru bulmayız'' diye konuştu.

Tabipler odasının yıllarca ''ülkede hekim fazlası var'' dediğini aktaran Müezzinoğlu, ''Bunu son beş yıl öncesine kadar söylemeye devam edenler var. Bugün bize en az 20 bin uzman hekim lazım, nerede? Tabip odası getirsin 20 bin uzman hekimi, yarın alalım. Sıkıntımız fiziki mekanlardan çok hekim olacak, hemşire olacak'' dedi.

Müezzinoğlu, Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakültelerinin taşınması yönünde bir çalışmalarının olmadığını, bu konudaki tasarrufun üniversitelerde bulunduğunu aktardı.

Sağlıkta katkı paylarının, sistemin verimliliğini sağlayabilmek adına konulduğunu dile getiren Müezzinoğlu, katkı payların kaldırılmasıyla ilgili farklı bir düşüncelerinin olmadığını bildirdi.

MODEL YENİ DEĞİL

Şahsı adına söz alan AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber , kamu özel işbirliğinin sadece sağlık alanında değil, birçok alanda gerçekleştirildiğini söyledi. Berber, ''Bu yöntem, kamu tarafından sağlık hizmetlerinin daha hızlı şekilde yapılmasını sağlayacak en etkin yöntemdir'' diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, modelin, Osmanlı'nın son dönemlerindeki kapitülasyonları andırdığını öne sürdü.

Modelin kamuya ve çalışanlara bir yararı bulunmadığını savunan Çetin, ''Bu tasarı, kamudan yandaşa kaynak transferidir'' görüşünü savundu.