Acaba bayat mı? Hijyen mi? Hormonlu mu yoksa GDO lu mu? İnsanı paranoyaya sürükleyen bu sorulardan kurtulmak için ne yapmalısınız?
Abone olSağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme şart... Sağlıklı beslenebilmek için de besinlerimizi doğru; özenli ve dikkatli seçmemiz gerekiyor kuşkusuz. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet uzmanı Cemal Aytaç Ak, sağlıksız ya da bayat olabilecek gıda maddelerni kolayca tanımanın yolları hakkında bilgi verdi.
- Meyve ve sebze alırken mevsim meyveleri tercih edilmeli.
- Kenarları düzgün, şekilleri standart ve birbirine benzeyen meyve sebzelerin yerine, bozuk şekilli, büyüklü küçüklü ürünler tercih edilmeli.
- Sebze ve meyvelerin hormonlu olup olmadığını anlamanın en basit yolu ürünlerden alınan tattır.
- Örneğin domatesin içi fazlaca boşsa, hormonlu olduğundan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca hormonlu domatesler dik kesildiğinde ortasında beyaz ve sert bir tabaka görülür.
- Hormonlu biberler aşırı büyük ve etli bir görünüme sahiptir, çekirdekleri boş, etli kısımda domatesteki gibi beyaz ve sert bir doku hakimdir.
- Hormonlu patlıcanın şekli bozuktur, yan yana yapışıktır ve etli kısmı sünger gibi koftur.
- Aynı şekilde hormonlu patatesler şekilsiz ve yumruları birbirine yapışıktır ve içinde kararmalar vardır.
- Hormonun en çok kullanıldığı diğer bir meyve ise çilektir. Hormonlu çilekler aşırı büyük, çift yapışık, içleri boş ve şekilleri birbirine benzer.”
- Hormonlu besinlerin uykusuzluk, yorgunluk, baş ağrısı, egzama, hafıza kaybı, konsantrasyon eksikliği, depresyon, bağışıklık sisteminde zayıflık, otoimnun hastalıklar, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları ve kansere sebep olabileceğini unutmayın.
Ambalajlı gıdalara; et ve balığa dikkat!
- Ambalajlı gıda mamullerinin sağlıklı olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu içeriğine ve son kullanma tarihine bakmak, açıkta satılıyorsa özelliklerine dikkat etmek.
- Özellikle ambalajlı etleri alırken etiket bilgilerinin incelenmesi gerek. Etin ismi, miktarı, üretici ve paketleyici firmanın adı, seri numarası, üretim, izin tarihi, ürünü koruma koşullarına dikkat edilmeli. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın izni ile üretildiğine dair ibaresi olan ve en önemlisi son kullanma tarihi olan ürünler tercih edilmeli. Ambalajı delinmiş etlerin kesinlikle alınmaması gerek. Eğer açık et alınıyorsa rengi mutlaka kontrol edilmeli ve et mutlaka koklanmalı. Bozuk et kokusu oldukça keskin olduğundan ürünün bozuk olup olmadığı anlaşılabilir.
- Bayat balığı da anlamak oldukça kolay. Taze balığın solungaçları kırmızı, gözleri parlak ve pulları yapışık olur. Bayat balığın eti ise oldukça yumuşaktır.