BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  SAĞLIK

Sağlıklı beslenme önerileri

Yaz mevsiminde gıdaların hazırlanması ve saklanmasına özen göstermek gerekiyor

Abone ol

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erkmen, gıda ürünlerinin satın alınması, saklanması ve hazırlanmasında yazın çok daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Erkmen, hava sıcaklığının arttığı yaz mevsiminde, mikroorganizmaların neden olduğu gıda zehirlenmesi ve diğer bazı sağlık sorunlarında artış olduğuna dikkati çekti.

Sağlıksız gıda tüketiminden kaynaklanan sağlık sorunlarının, gıdaların temininde, saklanmasında ve hazırlanmasında yapılan yanlışlılıklardan kaynaklandığını vurgulayan Erkmen, “Açıkta satılan gıdalardan uzak durulmalı, çocukların sokakta satılan yiyeceklerle beslenmesinin önüne geçilmeli” dedi.

Erkmen, satın alınacak gıda ürünlerinin etiketlerinin kontrol edilmesi yanında dikkatli bir göz muayenesinden geçirilmesini isteyerek, sağlıklı olduğundan şüphe duyulan ürünlerin satın alınmamasını istedi.

Gıda zehirlenmelerinde teknolojideki gelişmeye rağmen artış olduğuna dikkati çeken Erkmen, ihtiyaçtan daha fazla gıda ürünü satın alınmasının bu artışın nedenlerinden birisi olduğunu kaydetti.

ÖNERİLER

Sağlıklı yiyecekler hazırlamak için mutfağa her girişte 4 konunun gözönünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Erkmen, “Bu konular temizlik, uygun pişirme, soğutma ve çapraz bulaşma” diye konuştu.

Yaz mevsiminde özellikle meyve ve sebze tüketiminde önemli artış olduğunu ifade eden Erkmen, sağlıksız gıda tüketiminden kaynaklanan sağlık sorunlarından korunmada fayda sağlayacak şu önerilerde bulundu:

“Meyve ve sebzeler tüketim öncesinde, içi su dolu büyükçe bir kapta en az 10-15 dakika bekletilmeli ve sonrasında iyice yıkanmalı. Meyve ve sebzenin içinde bekletildiği suya bir miktar limon sıkılabilir ya da bir damla sirke damlatılabilir.

Parça ya da kıyma etler dondurularak saklanmalı ve kullanılacağı zaman buzdolabı sıcaklığında çözülmeli. Oda sıcaklığında çözmekten kaçınılmalı. Çözülen et ürünleri mutlaka tüketilmeli, yeniden dondurulmamalı. Bunun için satın alınan parça ya da kıyma et öğünlük parçalar halinde dondurulmalı.

Artan ve sonra tüketilmesi düşünülen yemekler kısa sürede soğutularak buzdolabında saklanmalı. Buzdolabından çıkarılan yemekler 60 derecenin üzerinde ısıtılmadan tüketilmemeli.”

TEMİZLİĞE DİKKAT

Erkmen, yaz mevsimi boyunca et, peynir gibi çabuk bozulabilen gıda ürünlerinin satın alma işleminden sonra en kısa sürede buzdolabı koşullarında saklanması gerektiğini vurguladı.

Alışveriş sırasında et, peynir gibi çabuk bozulabilen gıda ürünlerinin en son satın alınmasını öneren Erkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlıksız gıda tüketiminin neden olduğu sağlık sorunlarından korunmak için tüketilen gıda ürünlerinin sağlıklı olması yetmez. Özellikle çiğ gıdaların hazırlanması sırasında hijyen kurallarına titizlikle uymak gerekir. Yemek hazırlayan kişi yemek yapmaya başlamadan önce mikroorganizmaların yiyeceklere bulaşmasını (çapraz bulaşma) önlemek için ellerini iyice yıkamalı. Ayrıca gıdaların hazırlandığı mutfak ile gıda hazırlamada ve tüketmede kullanılan tüm eşyaların temiz olmasına dikkat edilmeli.”

Erkmen, sağlıksız gıdaların tüketimi nedeniyle en sık karşılaşılan sağlık sorununun gıda zehirlenmesi olduğunu ifade etti.
Gıda zehirlenmesinin kısaca gıdayla insana hastalık taşınması olayı olduğunu ifade eden Erkmen, gıda zehirlenmesi vakalarının yüzde 37'sinin gıdaları uygun sıcaklıkta saklamama, yüzde 22'sinin gıda hazırlayanların hijyene dikkat etmemesi, yüzde 17'sinin de yetersiz ısısal işlem uygulama, yüzde 24'ünün de diğer nedenlerden kaynaklandığını sözlerine ekledi.