Dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra kilo kontrolü için ara öğün alışkanlığının son derece önemli olduğunu belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı ara öğün alternatifleri sıraladı.
Abone olBeslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, özellikle son günlerde ara öğün konusunda farklı görüşlerin dile getirildiğine işaret ederek, “Beslenme ve diyetetik uzmanlarına kulak vererek, ara öğünden korkmayın” uyarısında bulundu. Kaliteli bir yaşam yolunda sağlıklı beslenmenin ilk ve vazgeçilmez kuralının ana ve ara öğünler olduğunu belirten Ağıllı, “Ana öğünler konusunda hemen hemen herkes hemfikirken, ara öğünler son zamanların en tartışmalı ve bilgi kirliliğinin en fazla olduğu konu. Beslenme ve diyetetik uzmanlarına kulak vererek ara öğünden korkmayın. Çünkü ara öğünler metabolizmayı hızlandırdığı için ideal ağırlığın korunmasını kolaylaştırır, kan şekerini dengeler ve ana öğünde iştah kontrolü sağlar. Ara öğünler, açlık hissini ortadan kaldırdığı için zayıflama diyetlerinin kurtarıcı öğünleridir. Sindirim sistemini rahatlatır, mide ve bağırsak şikayetlerinden kurtulmanızı sağlar” dedi.
TÜKETİLEN BESİNLER DE ÖNEMLİ
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, ara öğün kadar, bu öğünde tüketilen besinlerin de önemi bulunduğunu ifade etti. Ağıllı, iyi bir ara öğün için nelere dikkat etmeniz gerektiğini ise şöyle açıkladı:
“Öncelikle ara öğününüz ana öğünlerden ortalama 2-3 saat sonra olmalıdır. Abur cubur besinler, yağlı ve şekerci yiyeceklerden uzak durun. Her öğünde olduğu gibi ara öğünlerde de porsiyon kontrolünü elden bırakmayın, fazla kalorilerden kaçının. Ara öğünün 100-200 kkal aralığında olmasını sağlayın. Gün içinde uzun bir ara olarak geçirdiğiniz öğle ve akşam yemeği arasında mutlaka bir ara öğün yapın. 5 çayı keyfini sağlıklı bir formatta alışkanlık haline getirin.”
ÇOK ACIKANLAR İÇİN
Eda Ağıllı, sağlıklı bir ara öğün için alternatifleri de şöyle sıraladı : “Çok acıkanlar için 5 değişik ara öğün seçeneği sunabilirim. Birincisi 80 gram light kaşar peynir ve 2 dilim light tahıllı ekmek ile tost, şekersiz bitki çayı. İkincisi 125 gram light yoğurt, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 100 gram taze meyve,1 tatlı kaşığı tarçın. Üçüncüsü 1/2 adet simit, 2 adet light üçgen peynir, domates, salatalık, yeşillik 4. 150 ml kefir ve 200 gram taze meyve (örneğin çilek) blenderdan geçirip tüketebilirsiniz. Beşincisi ise 1 kase sebze çorba, 200 ml ayran, 1 kase salata (yağsız).”
KEYİFLİ ARA ÖĞÜNLER İÇİN
Ağıllı, keyifli ara öğün isteyenler için de ideal seçenekleri sıralayarak, “200 ml light süt ile neskafe ve 20 gram bitter çikolata, 200 ml ayran, 2 adet kepekli galeta, çay bardağı leblebi ve kuru üzüm karışımı ve 5 adet kuru kayısı/erik ve 10 adet badem olabilir” dedi