BIST 9.684
DOLAR 34,64
EURO 36,46
ALTIN 2.912,54
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Sağlıkçılar meclis gündeminde!

Sağlık Bakanlığı Sağlık Uzman ve Uzman Yardımcılığı Yönetmeliğinde yer alan yazılı sınav şartının keyfiyete bırakılmış olmasındaki amaç soru önergesine konu edildi.

Abone ol

Manisa Milletvekili Özgür Özel tarafından hazırlanan ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevaplandırılması istenen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

25 Kasım 2013 tarihinde yayınlanan Sağlık Uzman Yardımcılığı Alım İlanına göre, çeşitli alanlarda toplam 375 sağlık uzman yardımcısı alınması planlanmış ve adayların haiz olması gereken şartlar sıralanmıştır. Bu bağlamda; en az 4 yıllık eğitim veren fakültelerin tablolarda sıralanan bölümlerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtiçindeki ya da yurtduşındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olması, ÖSYM tarafından 07-08 Temmuz 2012 veya 06-07 Temmuz 2013 tarihlerinde yapılan Kamu Personeli Seçme Sınvlarından (KPSS) asgarî 70 puan almış olması şartlarını taşımaları istenmiştir.

Adaylar başvurularını yaptıktan sonra yarışma sınavına ilanda belirtilen KPSS puanı sırasına göre atama yapılacak kadro sayısının 4 (dört) katı aday çağrılması öngörülmüş ve yarışmanın tek aşamalı yani sözlü sınav şeklinde olması planlanmıştır.

Oysa 13 Haziran 2013 tarihli Sağlık Bakanlığı Uzman Ve Uzman Yardımcılığı Yönetmeliğinin 11 inci maddesinde yazılı sınav düzenlemesi yer almaktadır. Yine aynı tarihli yönetmelikte, "Yarışma sınavı: Sağlık Uzman ve Uzman yardımcılığına giriş amacıyla yapılacak yazılı ve sözlü sınavı" şeklinde ifade edilirken, 28 Mayıs 2013 tarihli yeni bir yönetmelik ile bu madde değiştirilmiş ve "Yarışma sınavı: Sağlık Uzman ve Uzman yardımcılığına giriş amacıyla yapılacak yazılı ve sözlü sınavı veya yalnızca sözlü sınavı"olarak düzenlenmiştir. Ancak, kişilerin liyakate göre seçilebilmesi ve uzmanlık gerektiren bir işi üstlenebilmesi için gerekli olan yazılı sınav şartının idarenin keyfiyetine bırakılmış olması personelalımlarına şaibe düşürmüştür. Bu nedenle;

1. Sağlık Bakanlığı Sağlık Uzman ve Uzman Yardımcılığı Yönetmeliğinde yer alan yazılı sınav şartının keyfiyete bırakılmış olmasındaki amaç nedir?

2. 28 Mayıs 2013 tarihli Sağlık Bakanlığı Sağlık Uzman Ve Uzman Yardımcılığı Yönetmeliğinin ardından Bakanlığa kaç adet uzman ve uzman yardımcısı alımı yapılmıştır?

3. 28 Mayıs 2013 tarihinden sonra gerçekleşen bu alımların kaçında tercihe bırakılan yazılı sınav uygulanmıştır? Kaçı sadece sözlü sınav ile gerçekleştirilmiştir?

4. Sadece sözlü sınav ile yapılan alımların liyakate uygun olduğu düşünülmekte midir? Kişilerin, alanlarındaki konularda başarı derecesi sözlü sınavda nasıl ölçülmektedir?