Gripten uykusuzluğa, sağlam dişlerden güzel bir cilde kadar herşey doğal besinde. İşte size liste...
Abone olVücudun ihtiyacı olan vitaminleri, meyve ve sebzeden almak mümkün. Portakaldaki C vitamini, gribe karşı haplardan daha iyi koruma sağlıyor
Meyve ve sebze tüketimine dayalı doğal beslenme sağlıklı bir hayatın kapılarını açıyor. Çünkü taze meyve ve sebzeler, bağışıklık sistemini güçlendiren ve kanser riskini azaltan antioksidan, lif, mineral ve pigmentlerden oluşan fitokimyasalları da içeriyor.
Eğer C vitamini gibi bazı takviyeler alınmazsa, A, D ve E gibi diğer antioksidan vitaminler toksik etki yaratabilir. İşte doğal beslenme yoluyla vücudun alması gereken vitaminler:
A VİTAMİNİ: Bağışıklık sistemi için önemli. Deri, diş ve kemikleri güçlendirir. Ciğer, peynir, balık yağı ve yoğurt gibi besinlerde bulunur.
B6 VİTAMİNİ: Bağışıklık sistemi için yararlı. Cinsiyet hormonlarını dengeler. Ayrıca adet öncesi sendromunu azaltır. Muz, tavuk, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve fırında pişmiş fasulye gibi besinlerde bulunur.
B12 VİTAMİNİ: Despresyonu yatıştırır ve enerji verir. Ciğer, biftek, yumurta, süt gibi besinlerde bulunur.
C VİTAMİNİ: Sağlıklı bir cilt için gereklidir ve bağışıklık sistemine faydalıdır. Vücudun demir tüketimine yardım eder. Çilek, kuşüzümü, biber, portakal, domates, patates ve brokolide bulunur.
KALSİYUM: Güçlü dişler ve kemikler için bire birdir ve kemik erimesinin önüne geçer. Kalp atışlarını da düzenler. Süt, peynir ve yoğurtta bulunur.
D VİTAMİNİ: Güçlü kemikler ve dişler için birebirdir ve kalsiyum tüketimini ayarlar. Uskumru ve sardalye balıkları ile beyaz peynirde bulunur.
E VİTAMİNİ: Sağlıklı bir cilt için gereklidir. Parkinson hastalığının tedavisinde de kullanılır. Ay çiçeği tohumu ve yağında, badem, çamfıstığı, yer fıstığı ve avokadoda bulunur.
FOLİK ASİT: Bebeklerde doğum kusurlarını önler ve kalp krizi riskini azaltır. Ispanak, brokoli, muzda bulunur.
GLUKOSAMİN: Kıkırdağın önemli bir yapıtaşı. Romatizma ve kireçlenmeye karşı bire birdir. Vücut kendisi üretir.
DEMİR: Alyuvar üretimine katkıda bulunur. Eksikliği anemi hastalığının habercisidir. Regl kanamaları nedeniyle kadınların erkeklerden daha çok ihtiyacı vardır ama takviye olarak doktor tavsiyesiyle alınmalıdır. Tahıl, ciğer, kuru meyve, yumurta, yağsız kırmızı et ve yeşil sebzelerde bulunur.
K VİTAMİNİ: Kan pıhtılaşmasını önler ve kemikleri güçlendirir. Tüm yeşil sebzelerde bulunur.
MAGNEZYUM: Vücuttaki her türlü biyokimyasal faaliyet için zorunlu bir mineral. Özellikle dişler ve kemikler için önemli. Fındık, çamfıstığı, mısır patlağı, beyaz balık ve yumurtada bulunur.
NİASİN (B3 VİTAMİNİ): Vücudun yemeği enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı bir sindirim sistemi için gereklidir, deri ve sinirlere de iyi gelir. Gündelik yiyeceklerde, balık, biftek, fındık ve yumurtalarda bulunur.
OMEGA-3: Yararlı yağlardan biridir ve çalışmalar kalp krizi riskini önemli ölçüde azalttığını kanıtladı. Eksikliği düşük IQ ve davranış problemlerine yol açabilir. Balık yağı, lahana, ıspanak, brokoli, yeşil sebzelerde bulunur.
POTASYUM: Böbrek faaliyetlerini düzenler, kalp atışı ve su seviyesini ayarlar. Birçok meyvede, muz, fındık, domates ve tavukta bulunur.
RİBOFLAVİN (B2 VİTAMİNİ): Sağlıklı bir cilt, göz ve sinir sistemine yardımcı olur, ayrıca metabolizmanın demir tüketimini de ayarlar. Mantar, peynir, yeşil sebzelerde bulunur.
SELENYUM: Pek çok kanser riskini azaltmanın yanında bağışıklık sistemi için önemli bir mineraldir. Brezilya fıstığı, ceviz, balık, biftek, yumurtada var.
TİAMİN (B1 VİTAMİNİ): Depresyon ve uyku bozukluklarına karşı bire birdir. Tahıllar, bezelye, yer fıstığı ve bakliyatta bulunur.
ÇİNKO: DNA’yı korur ve tamir eder, hormonları düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaraları kapatır. Pek çok et çeşidinde, balkabağı çekirdeğinde, Brezilya fındığı ve yumurtada bulunur.