Dengeli beslenme çok önemli. Ancak aldığımız gıdaların ne tür yararı ya da zararı olduğunu bilmek de önemli.
Abone olSiyah çikolata olarak da bilinen bitter çikolata, sütlü çikolataya göre 3 kat daha fazla vücuda yararlı antioksidan içeriyor. Bu antioksidanlar, kan pıhtılarının birbirine yapışarak büyümesini engelliyor ve damarlarda tıkanıklığı önlüyor.
CEVİZ-BADEM-FINDIK
E vitamini, magnezyum ve bakır içeren ceviz ve badem kalp sağlığının en önemli koruyucularından. Omega 3 açısından da zengin olan ceviz ve badem kalorili besinler oldukları için doktorlar bunları salataya ya da yoğurda karıştırarak az miktarda yemeyi tavsiye ediyor.
YAĞLI BALIKLAR
Somon, ton ve sardalye gibi balıklarda bolca bulunan omega 3 yağ asitleri kötü kolesterolü düşürüyor.
SOYA
Et ve peynir gibi hayvansal ürünlere alternatif olarak gösterilen soya, vücuttaki kolesterole dönüşen doymuş yağ oranını azaltıyor.
ELMA
C vitamini ve lifli proteinler içeren elma bir ay boyunca her gün iki adet yendiğinde, iyi kolesterol seviyesi düşmeye, kötü kolesterol seviyesi ise artmaya başlıyor.
FASÜLYE
En fazla lif içeren besinlerden olan fasülye günde bir tabak yendiğinde kolesterolü 6 haftada yüzde 10 düşürüyor.
YULAFLI BESİNLER
Yulaflı besinlerde bolca bulunan lifler, ince bağırsakta kolesterol moleküllerine yapışarak, kolesterolün kana karışmasına fırsat bırakmadan, doğal yollarla vücuttan atılmasını sağlıyor.
PORTAKAL
Vitamin zengini portakal ve diğer turunçgiller, içerdikleri ’flavonoid’ adlı antioksidanlar sayesinde kalp ve atardamarların zarar görmesini önlediği gibi kolesterolü düşürüp, mide ve yemek borusundaki kanser riskini de azaltıyor.
SARIMSAK
Günde 3 diş sarımsak, kolesterol parçacıklarının atardamar duvarlarına yapışmasını önleyerek buralarda plaka oluşmasını engelliyor.