BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  SAĞLIK

Sağlık Bakanlığı'ndan sıcak uyarı

Sağlık Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgede hava sıcaklığı ve nemdeki artış konusunda vatandaşların uyarılmasını istedi

Abone ol

Sağlık Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgede hava sıcaklığı ve nemdeki artış konusunda vatandaşların uyarılmasını istedi. Hava sıcaklığının bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini belirten Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Doç. Dr. Turan Buzgan, gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

'Aşırı Sıcaklarda Alınması Gereken Önlemler' konulu genelgeyi valiliklere gönderen Doç. Dr. Buzgan, hava sıcaklıkları ve nemdeki artışın gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Buzgan, alınması gereken tedbirleri şöyle ifade etti:

Susuzluk hissine kapılmasanız da su tüketin

Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu,ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. 
Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. 

Kafein, alkol ve şekerli içecekler vücutta daha hızlı su kaybına neden olur

Su dışında sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyunun tercih edilmesini tavsiye eden Buzgan, şu uyarıyı yaptı:
Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.