BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Sağlığın geleceği bu zirvede konuşuldu

İstanbul’da düzenlenen ’Sağlıkta Dönüşüm Zirvesi’nde, Türkiye’deki sağlık kurumlarında yapılan yenilikler ve planlamalar masaya yatırıldı. <...

Abone ol

İstanbul’da düzenlenen ’Sağlıkta Dönüşüm Zirvesi’nde, Türkiye’deki sağlık kurumlarında yapılan yenilikler ve planlamalar masaya yatırıldı.
Nişantaşı Üniversitesi tarafından sağlık kurumlarını ilgilendiren birçok konuyu değerlendirme amacıyla tertip edilen Sağlıkta Dönüşüm Zirvesi, alanında uzman sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Levent Uysal ve Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin’in katılımıyla Nişantaşı Üniversitesi Merkez Kampüsü, Konferans Salonu’nda gerçekleşen zirvede, Türkiye’de Kamu Hastaneleri Kurumu’nun Yapısı ve İşleyişi, Sağlık Sigortacılığı, Sağlık Sektöründe Özel Hastanelerin Yeri, Sağlık Sektöründe İnsan Kaynakları Yönetimi, Sağlıkta Bilişim, Tıp Alanında Son Yenilikler ve Sağlık Yöneticiliği gibi konular değerlendirildi.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin artan dünya nüfusuyla birlikte sağlık sektöründeki çalışmaların daha da önem kazandığını ve Türkiye’nin milyonlarca insanın sağlık turizmi için tercih ettiği bir ülke olmayı planlaması gerektiğini söyledi. Türkiye’ye iki veya üç saatlik uçuş mesafesinde olan ülkelerdeki nüfusun, 2020 yılına doğru 1 milyarı aşacağını belirten Alkin, “Bu nüfusun içerisinden yaklaşık 150 milyon civarında insanın sağlık hizmetinden düzenli olarak yararlanma ihtiyacı olacak. Bu nedenle Türkiye sağlık sektöründe planlamalarını yaparken sadece kendi vatandaşlarına hizmet veren bir ülke değil, milyonlarca insanın sağlık turizmi için tercih ettiği bir ülke olmayı planlamalı.” diye konuştu.
Sağlık sektöründeki yeniliklerin ve değişimlerin, bu gelişmeleri doğru şekilde takip edebilen ve uygulayabilen personel ihtiyacını da beraberinde getirdiğini belirten Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, sağlık sektöründeki ihtiyacı ve açığı karşılayacak personelin yetişmesi konusunda gereken bilince sahip olduklarını söyledi. Sağlıkta Dönüşüm Zirvesi’nin hem öğrenciler hem de akademisyenler için büyük önem taşıdığını belirten Uysal, sağlık alanındaki tüm gelişmelerden dünyayla aynı anda haberdar olduklarını vurguladı.

HEM DOKTOR HEM DE HASTA İÇİN FAYDALI
Sağlıkta bilişim konusundaki sunumu ile bilişim teknolojilerinin doğru, hızlı ve güvenli tedaviye yardımcı olduğunu belirten Medipol Hastanesi Bilgi İşlem Müdürü Osman Örengül, “Hastaya uygulanacak tedavinin ya da ilacın belirli dozda ve sıklıkta kullanılması gibi konuların bilişim teknolojileriyle yönetilmesi, hastanın doğru, hızlı ve güvenli bir tedavi almasını sağlıyor. Doktor hastasıyla ilgili tüm bilgilere hakim olarak çok daha rahat bir sağlık hizmeti sunarken, hasta da güvenilir ve doğru bir tedavi gördüğünün farkında oluyor. Bunu yaparken tamamen bilişim teknolojilerini kullanıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Zirvenin ikinci oturumunda Betatom Emar Görüntüleme Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Bahadır ile Kolan Sağlık Grubu Hemşirelik Hizmetleri Direktörü ve Riccon Akademi Genel Müdürü Marziye İlhan sağlıkta iletişim konusunu değerlendirdi. Sağlık sektöründe iletişimin çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Hakan Bahadır, “Bir sağlık kuruluşunda otoparktaki görevliden, yönetim kurulu başkanına ya da profesörüne kadar herkesin birebir olarak hastayla iletişim içerisinde olması gerekir. Hasta ve hasta yakını ile empati de çok önemlidir.” şeklinde konuştu. Sağlıkta dönüşümün ciddi bir program olduğunu ve bu programın içerisindeki her bir hedefin amacına uygun bir şekilde anlaşılır hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Marziye İlhan ise “Özellikle sağlık sektöründeki politikaların oluşturulmasında tabanın dinlenmesi gerekiyor. Çünkü tabandan gelen bilgiler masa başındaki bilgilerle birbirini dengeler şekilde olmalı. Bu da sağlıkla ilgili derneklerin ve sivil oluşumların sağlıkta dönüşüm süreci içerisinde aktif olarak yer alması anlamına geliyor” dedi.
Sağlık sigortacılığının Türkiye’deki bilinirliğinin son derece az olduğunu ifade eden SASDER Başkanı Dr. A. Baki İtez üçüncü oturumda sağlık sigortacılığı konusunda bilgi verdi. İtez, “Kendimizi bir Avrupa Ülkesi olarak konumlandırıp dünyadaki istatistiklere baktığımızda istediğimiz seviyelerde değiliz. Nüfusumuzun sadece yüzde 2’sinin sağlık sigortası var” diye konuştu.

“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM, ÜST DÜZEY TEKNOLOJİLERE YATIRIMA TEŞVİK EDİYOR”
Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Özateş’in başkanlığını yaptığı ve Sağlık Görüntüleme Cihazları Pazarlama Müdürü Mehmet Ayçin’in konuşmacı olarak katıldığı zirvenin dördüncü oturumunda ise, sağlıkta dönüşüm içerisinde tıbbı görüntüleme cihazlarındaki son yenilikler değerlendirildi. Türk mühendislerin dünyaya entegre olmaya çalıştığını söyleyen Prof. Dr. Özateş, “Dünyanın en önemli tesislerinde bu konu ile ilgili çalışan Türk mühendislerimiz zaten var. Türkiye’de de bu işe gönül veren şirketlerimizde başlangıç seviyesinde ve orta düzeyde ciddi çalışmalar yapıyorlar. Yakın bir gelecekte tanı ve tedaviye yönelik üst düzey tıbbi cihazların da üretilebileceğine inanıyorum.” dedi. Hastaların, üst düzey görüntüleme tekniğinin kullanıldığı cihazlara erişiminin önemine vurgu yapan Mehmet Ayçin ise, “Türkiye son yıllarda artan bir öneme sahip. Üst düzey teknolojiler, çok ciddi politikalarla en erken sürede ülkemize kavuşturuluyor. Sağlıkta dönüşüm, firmaların üst düzey teknolojilere yatırım yapmasını teşvik ediyor” ifadelerini kullandı.
Zirvenin son oturumunda sağlık ve medya ilişkisini değerlendiren sağlık programı sunucusu Ayşenur Asuman Uğur, “Sağlıkta Dönüşüm, hem halk hem de sağlık çalışanları için birçok yenilik getirdi. Biz “Sağlıkta Dönüşüm” ile klasik sağlık haberciliği kalıplarının dışına çıktık. Sağlık ekonomisi ve sağlık sigortası gibi konular ile hastanelerin, hekimlerin, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının sorunlarını konuşur olduk” dedi.
Zirve bugün de uzman konukları ve sağlık alanındaki önemli konu başlıkları ile devam edecek. Yrd. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, Yrd. Doç. Dr. Buket Arbatlı, M. Uğur Dündar, Özlem Çakar ve Reşat Bahat sağlıkta dönüşüm konusunda öğrenci ve konukları bilgilendirecek.
(İHA)