Hapşu, aççu, hakaşun ya da haçing... Her ülkede insanlar farklı şekillerde hapşırıyor. Ama duymayanlar hapşırırken bu seslerden hiçbirini çıkarmıyor.
Abone olİngiltere'de internet üzerinden sağırlara yönelik yayın yapan Limping Chicken (AksakTavuk) adlı dergiye göre sağırlar "Hapşu" demeden hapşırıyor.
Dergide kısmen duymayan Charlie Swinbourne adlı yazar tarafından kaleme alınan makaleye göre hapşırırken "Hapşu" demek (İngilizler aççu, Fransızlar aççum, Japonlar hakaşun, Filipinliler haçing diye hapşırıyor) ve hapşırana "Çok Yaşa" gibi şeyler söylemek zamanla edinilen kültürel bir alışkanlık.
Swinbourne, "Sağır insanlar için hapşırık, kendiliğinden olan, olması gerektiği bir şey" diyor.
Charlie Swinbourne, sağırların hapşırırken sadece güçlü bir hava çıkardıklarını söylüyor.
Sağırların nasıl hapşırdıklarına ilişkin fazla bir araştırma mevcut değil.
'İstem dışı sesler'
Ancak sağır insanların kahkalarına ilişkin yapılmış bir araştırma var. Bu araştırmada, sağırların kahkalarının hemen ayırt edilebildiği ancak duyan insanlarınkine göre daha fazla çeşitlilik arz ettiği belirtiliyor.
Londra Üniversitesi'nden Prof. Bencie Woll, hapşırma ve kahkaha gibi eylemleri "istem dışı sesler" olarak tanımlıyor, bunların değiştirilebileceğini ama durdurulamayacağını söylüyor.
Woll'e göre insanlar gülerken "Ha ha" demek için çaba harcamıyor. Bu ses boğazımızda yaptığımız değişikliklerin bir sonucu olarak çıkıyor.
Prof Woll, "Kahkahada ya da hapşırmada bizim etkimiz, sosyal açıdan hangisinin kabul edilebilir olduğuna bağlı olarak bunu bastırmak ya da daha da güçlü olmasını sağlamaktan ibaret" diyor.