BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,36
ALTIN 2.917,12
HABER /  GÜNCEL

Sağcı-solcu ayrımı bitti

Sinema sanatçısı Lale Mansur, Türkiye'de demokratlar ve demokrat olmayanların mücadelesinin yaşandığını savundu.

Abone ol

Genç Siviller Bursa Platformu'nca düzenlenen 'Darbeye Bir Gün Kala' isimli panele konuşmacı olarak katılan sanatçı Mansur, 28 Şubat'tan bugüne çok şeyin değiştiğini, geleceğin daha iyi olacağına inandığını ifade etti.

28 Şubat 'postmodern' darbesinin yıldönümünde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Lale Mansur, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Türkiye'de 1980 öncesinde yaşanan sağcı-solcu kavgasının yerini demokratlar ve olmayanların aldığını kaydeden Mansur, "İttihat ve Terakki'yi devam ettirmek isteyenlerin son çırpınışlarını görüyoruz. Artık hesap vermek zorunda kalıyorlar. Çok farklı bir süreçteyiz. Bugün geldiğimiz noktada 13 yıl önce hayal edilemeyecek olaylar yaşanıyor. Derin devlet yargılanıyor. Eskiden solcu-sağcı gibi değişik kesimler vardı. Şimdi bir çizgi çizildi; her türlü dünya görüşünden sağcı-solcu ne olursa olsun demokratlar olanlar, bir de bunun karşısında demokrat olmayanlar şeklinde bir ayrışma halindeyiz. Bunun sonucu çok iyi olacak diye düşünüyorum. 28 Şubat'tan bu yana çok değişti." diye konuştu. Mansur, son dönemde sıkça dile getirilen 'sivil dikta' açıklamalarına tepki gösterirken de, "Bunlar diktanın ne olduğunu bilmiyorlar herhalde." ifadesini kullandı.

Panelin bir diğer konuşmacısı Bursa Barosu avukatlarından Veysel Aşkın da hukukun gücünün son dönemde daha net şekilde ortaya çıktığını bildirdi. Aşkın, "28 Şubat'ı hazırlayıp topluma dayatanlar ile onların geleneğini sürdürenler için bir şey değişmedi. Ama hukukun belli şeyleri değiştirmek gücüne sahip olduğunu son süreçte yargı mekanizmasının çalışmasıyla gördük. 28 Şubat bin yıl sürecek diyenlerin 28 Şubat'ın bitişiyle ilgili değerlendirmeler hakkındaki görüşlerini de merak ediyorum doğrusu." şeklinde konuştu.

Taraf Gazetesi Yazarı Nihal Kaplan, insanların 28 Şubat sürecine göre daha cesur olduklarının altını çizdi. Kaplan şöyle konuştu: "28 Şubat'tan günümüze toplum çok değişti. Artık herkes daha cesur, hiç söylenemeyenler söylenip, yazılmayanlar yazılıyor. Sivil toplum örgütleri dernekler, çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle demokrasiye sahip çıkıyor. Bunlar 28 Şubat sürecinin kesin olarak bittiğinin göstergesidir. Çok zor süreçlerden bu günlere geldi. Ancak alınacak çok mesafe olduğu da kesin."

"12 EYLÜL'E SESSİZ KALANLAR FATURASINI 28 ŞUBATTA ÖDEDİ"

Genç Sivillerin Lideri Turgay Oğur da Türkiye'nin geçmişinden çok dersler çıkarması gerektiğine vurgu yaptı: "27 Mayıs'ı alkışlayanların çocukları 12 Mart'ta asıldı. 12 Mart'ta 3'e 3 diyenlerin çocukları 12 Eylül'de hapislere atıldı. 12 Eylül darbesini olumlayanların kızları da 28 Şubat'ta üniversite kapılarında kaldı."

28 Şubat'ın bin yıl süreceği iddiasının artık geçerliliğinin kalmadığını anlatan Oğur, şöyle konuştu: "Bugün o sürecin soruna geldiğimizi görüyoruz. Danıştay'ın katsayı kararı, HSYK'nın çabaları bu süreci uzatma çabalarıdır. Ama artık Türkiye'de toplumsal dinamikler bunun böyle olmayacağını lisanı hal ile söylemiş oldular. Burada yaptığımız toplantı 'Darbelere Karşı 71 Adım Platformu ve Sivil Dayanışma Platformu ile İstiklal Caddesi'nde yapacağımız 'Bin yılın sonu erken final' yürüyüşü bence bin yılın sonuna geldiğinin işaretleyen etkinlikler olacak." Bursa'daki etkinliği düzenleyen Genç Sivillerin Bursa temsilcileri Ömer Çiftçi ve Gül Bilgin ise 28 Şubat sürecinin sonuna geldiğini herkesin görmesi için bu etkinliği düzenlediklerini dile getirdi.