BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Safranbolu'da bağcılık gelişiyor

Safranbolu'da 350 çiftçi ailesinin yaptığı bağcılığın, geliştirilmesine yönelik olarak başlatılan çalışmalar sürdürülüyor.

Abone ol

Her yıl yapılan ve geleneksel hale getirilen "Safranbolu Geleneksel Bağ Bozumu Şenliği" sayesinde Safranbolu'da bağ bozumu yetiştiriciliğine dikkat çekilecek.

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde "Geleneksel Bağ Bozumu Şenliği" düzenleniyor. Şenlikte 30 üretici "En iyi üzüm", 11 güzel ise "Üzüm Güzeli" yarışmasına katılacak. Bağ Bozumu Şenliği hakkında bilgiler veren Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Safranbolu'da 795 dekar bağ alanı olduğunu belirtti.

152 dekar bağ alanının İl Özel İdaresi kaynaklarından tahsis edildiğini belirten Kaymakam Azcan, "İlçemiz Bağcılık açısından uygun bir ekolojiye sahiptir. Bu uygun yapının üretime dönmesi, iş gücünün giderek azaldığı ilçe tarımımız için sevindiricidir. Üzüm kültürü İlçemize ata mirasıdır. Hemen hemen her evin bahçesinde bir iki bağ omcası görmek mümkündür. Geçmişe döndüğümüzde bağ alanlarının nicelik olarak fazla olduğu görülmektedir. Özellikle İncekaya, Yazıköy, Çerçen, Düzce ve benzeri köylerde dönümlerce alanda bağcılık yapıldığı bilinmektedir. Günümüzde İlçemizde Bağcılık hemen hemen her köyde yapılmakta beraber yoğun olarak, İncekaya, Yazıköy, Konarı, Aşağı Dana, Yukarı Dana, Aşağı Çiftlik, Yukarı Çiftlik, Sırçalı, Düzce, Çerçen, Üçbölük, Hacılarobası, Gündoğan gibi köylerde yaklaşık 350 çiftçi ailesi tarafından yapılmaktadır.

İlçemizde bağcılığın hak ettiği seviyeye gelmesi için bir dizi projeler hazırlanmıştır. İl Özel İdaresi finansmanı ile gerçekleştirilen bu projelerde bir dekar alana 175 adet asma çubuğu ile bu asmalara tele almada kullanılacak köşebent ve gergi teli üreticilere verilmiştir. Dikimden başlamak kaydıyla üretimin her aşamasında üreticilere teknik destek İlçe Tarım Müdürlüğümüz tarafından mesai mefhumu gözetilmeden verilmektedir. İlçe Müdürlüğümüz tarafından bugüne kadar yüzde 75 İl Özel İdare Müdürlüğü destekli, 136 çiftçiye 152 dekar alanda telli terbiye usulü bağ projesi uygulanmıştır. İlçemizde toplam 795 dekar bağ alanı mevcuttur. Bunun yanında bağcılığa olan merak hızla artmaktadır. 2010 yılında 14 dekar alanda bağ tesis edilmiştir. Bu durum geleceğe ümitle bakmamızı sağlamaktadır. Uygulanan projeler ve yapılan araştırmaların mevcut bağ alanlarına uygulanması verim miktarı ve kalite üzerine olumlu etki yapmıştır. Dekara verim 400-500 kg'dan bin 500 - bin 700 kg civarına kadar yükselmiştir. 2010 yılında İlçemizde 550 - 600 ton ürün elde edileceği tahmin edilmektedir. Elde edilen ürünün büyük bir kısmı sofralık olarak tüketilmektedir. İlçemizde ürettiğimiz ürünlerin pazar değerini dış piyasa belirlemektedir. Üzüm üretiminde sevindirici olan pazarı iç üretimin belirlemesidir. Eylül döneminde 1kilogram üzüm 0,5 - 1,25 TL'yken başta Safranbolu çavuşu olmak üzere ilçede yetişen diğer çeşitler 1,5 - 2,5 TL' den alıcı bulmaktadır" dedi.

Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, "Üzüm sofralığın dışında pekmez ve sirke olarak ta değerlendirilmektedir. Kaba bir tabirle 7-8 kg üzümden 1 litre pekmez elde edilir. Bağcılığın İlçe ekonomisine yaklaşık 850 bin lira katkısı olduğu söylenebilir" dedi.

Şenliği izlemeye Bartın, Çankırı, Kastamonu ve Zonguldak'tan çiftçilerin katılması bekleniyor.