BIST 9.463
DOLAR 34,42
EURO 36,43
ALTIN 2.841,21
HABER /  DÜNYA

Sadece Amerika ve Rusya ile olmaz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cenevre konferansının sadece Amerika ve Rusya arasında yürütülen bir süreç olarak ilerlemesi durumunda bun...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cenevre konferansının sadece Amerika ve Rusya arasında yürütülen bir süreç olarak ilerlemesi durumunda bundan netice alınmasının mümkün olmadığını söyledi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Iraklı mevkidaşı Zebari ile ortak basın toplantısı düzenledi. Suriye Dostları Toplantısında yapılan açıklama ile Cenevre 2 toplantısı için ortak çalışma olup olmayacağına ilişkin soruya Davutoğlu, Londra Konferansı’nda Suriye ile ilgili kanaatlerinin açık olduğunu belirtti. Davutoğlu, “Metnin yazımına Türkiye doğrudan katkı yapmıştır. Bu metin esas itibariyle Cenevre 1’deki temel esasları tekrar etmekte, ve Cenevre 1’in netice alınabilmesi için hangi hususların ortaya koymaktır. Bu iki ülkenin ortak pozisyonudur. Cenevre 2 ile ilgili ortaya konmuş kapsamlı bir çerçeveyi ortayla koymaktadır. Bu çerçeve bağlamında Suriye muhalefeti Cenevre 2’ye katılacağını Londra Konferansı’nda ifade etmişti” şeklinde konuştu.
Davutoğlu, Cenevre 2 toplantısına her iki tarafın açık vizyon ve kanaatle gelmelerinin önemine dikkat çekerek, “Biz Türkiye olarak her zaman bütün sorunlarda olduğu gibi Suriye konusunda barışçıl çözüm için çaba verdik ve vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Irak’ın eski lideri Saddam ve Suriye’nin Lideri Esad’ı aynı teraziye koyan Davutoğlu, “Ümit ederiz ki, bu barışçıl amaçlı Cenevre konferansı bütün bu silahların arındırılması ve karşılıklı müzakere ile Suriye’nin geleceğini belirlemesi yönünde adım teşkil eder. Cenevre 2 toplantısının hazırlıklarında Irak’ın komşuları en etkin şekilde bulunmadılar. Cenevre sadece Amerika ve Rusya arasında, sadece P5 arasında hazırlıkları yürütülen bir süreç olarak netice alınması mümkün olmaz. Komşu ülkeler mutlaka ve mutlaka sürecin başından itibaren devrede olurlar. Bütün bu krizden en fazla etkilenen ve zarar gören komşu ülkelerdir” dedi.
Zebari ise, Cenevre 2’nin en yakın fırsatta icra edilmesinin önemine dikkat çekerek, “Müzakere masasına oturtmak son derece önemli. Bizim görüşümüz Suriye rejiminin, muhalefet isterse, Suriye geleceği için müzakere edeceklerse ön koşul olmaması lazım” şeklinde konuştu.

İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ
Bakan Davutoğlu, Türkiye ve Irak bölgede güçlü altyapıya sahip olduklarını belirterek, her zaman ve her şartta Irak’ın yanında yer aldıklarının altını çizdi. İki ülke ilişkilerini istikrar omurgası olarak nitelendirmen Davutoğlu, Irak ile Türkiye’nin Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi mekanizmasını kurduklarını ve 48 anlaşma imzalayacak bölgede yeni bir çığır açtıklarını ifade etti. Davutoğlu, "Biz hiç bir zaman Irak’ı kendimizden ayrı görmedik, Irak’ın huzur ve refahını kendimizin huzur ve refahı olarak değerlendirdik. Irak’a bakarken Irak’ın hiç bir kesimini ayırmadık" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu, komşu ülke Türkiye için Irak’ın en stratejik hedef olduğunu söyleyerek, "Son iki yılda ilişkilerimizde durağanlık yaşanmıştı. İlişkilerimiz eskisi gibi yoğun olmamıştı. Her düzeyde ilişkilerimiz sürdü" şeklinde konuştu.
Kasım ayının ilk yarısında Bağdat’ı ziyaret edeceğini belirten Davutoğlu, Suriye’deki gelişmeleri görüştüklerini ifade etti. Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlık düzeyinde yoğun bir istişare mekanizma kuracaklarını aktardı.
Zebari, ortak bir çalışma yapmanın zamanı geldiğini belirterek, ilişkilerin yapıcı ilişkileri haline getirmek için çalışacaklarını ifade etti. Zebari, yeni ufuklara açılma adına kararlar aldıklarını belirterek, “Irak Türkiye’yi ve Türkiye’nin bu bölgedeki rolünü takdir ediyor. Bizim kaderimizin ortak olduğuna inanıyoruz. Bölgedeki gerginlikler iki ülkeyi de olumsuz etkiliyor. Suriye krizi Irak, Türkiye, Ürdün, Lübnan gibi ülkeleri direkt etkiliyor. Kriz arttıkça tehlikelerin arttığını görmekteyiz” şeklinde konuştu.
Davutoğlu, ilişkilerde neyin değiştiği yönündeki soruya, Başbakan Erdoğan’ın Irak’ı ziyareti sırasında düzenlenen Yüksek Düzeyli Strateji İşbirliği ilişkilerini özünde değiştiren hususlar olmadığını söyledi.
Davutoğlu, “Son iki yıl içinde yaşanan durağanlığı geçici dönem olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek isterim. Şimdi de görüş ayrılığımız olabilir. Ama bu farklı kanaatleri, görüş farklılıklarını beraber oturup her zaman konuşabilir. Farklı görüşleri konuşarak yeni sinerji doğurabiliriz. Önümüzdeki dönemde her düzeyde başka Başbakanlık olmak üzere ilişkilerin yoğun bir şekilde artacağı iradesinin ortaya konmuş olmasıdır” diye konuştu.
Zebari, Türkiye ile Irak ekonomik faaliyetlerin etkilenmediğinin altını çizerek, ilişkilerde yeni bir döneme işaret etti. Zebari Irak Başbakanı Maliki’nin Türkiye’ye ziyareti ile ilgili soruya net cevap vermedi.
(İHA)