BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Saddamın hazinesi bulundu

Saddam'ın 2 milyon YTL'lik hazinesi Türkiye'de bulundu. Hazinenin içinde neler yok ki...

Abone ol

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in sarayındaki fildişi, gümüş işlemeli mobilyalar, pirinç, gümüş işlemeli mangal ile saf ipek halılar Hatay'ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısında "Darbe" operasyonunda ele geçirildi.

Saddam'ın sarayındaki tarihi antika eşyalar Suriye plakalı bir TIR'da yapılan aramada yakalandı. Yapılan incelemede fildişi, gümüş işlemeli mobilyalar, pirinç, gümüş işlemeli mangal ile saf ipek halıların maddi değerinin yaklaşık 2 milyon YTL olduğu bulundu.

Bu tarihi eşyaların Saddam'ın sarayından yağmalanarak elde edildiği ortaya çıktı. Hazine Kuzey Iraklı ünlü bir zengin tarafından 2 ila 3 yılda peşmergelere toplattılarak oluşturulmuş.  

AVRUPA'YA KAÇIRIYORLARDI

Tarihi ve antika eşyaların TIR ile Cilvegözü sınır kapısından yanlış beyanla geçirildikten sonra Mersin'e oradan da İsrail üzerinden Avrupa'ya sevk edileceği bildirildi.

Yapılan aramada TIR'da, 100 yıllık olduğu düşünülen üzerinde kutsal kitaplarda bahsi geçen Hz. Musa'nın asası ile Kızıldeniz'i geçtiğini sembolize eden sanat tarihinde ünik eser olarak adlandırılan bir halı ele geçirildi.

Bunun haricinde aynı TIR'da yapılan aramada 20 adet antik değerdeki saf ipek el dokuması İran menşeli halıya ve 52 parçadan oluşan 2 takım 200-250 yıllık antika değeri olan sedef, fildişi, gümüş ve deniz kabuğu figürleriyle zenginleştirilmiş mobilyalara da el konuldu.

250 yıllık tarihi olan ünlü medreselerde müderrislerin kullandığı düşünülen 1 adet kitaplık ile 7 adet pirinç, bronz ve gümüş işlemeli metal tarihi eserin de yer aldığı TIR Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki parka çekildi.

Cilvegözü Gümrük Muhafaza Müdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat Şubesi ekiplerinin yakaladıkları Suriye uyruklu TIR şoförü Hasan Droubı, gözaltına aldıktan sonra Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi. Droubı çıkartıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu.