BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Saçlarınızı korumanın yolları

Kadınların güzelliğini ön plana çıkaran saçların korunması ve bakımı kolay değildir...

Abone ol

Havanın sıcaklığı, kişinin sağlık problemleri, yenilen yiyeceklerin hepsinin saçların sağlığı üzerindeki etkisi büyüktür. Peki saçlarınızı korumak için nelere dikkat etmelisiniz?

WebMD isimli internet sitesinde yer alan haberde, saçlarınızın sağlıklı olması için dikkat etmeniz gereken konulara dikkat çekiliyor:

İnce telli saçlarınızı silikonla güçlendirin: İnce, cansız saçlar en yaygın saç problemlerinden biridir. Fakat kadınların büyük çoğunluğu bunun için en iyi tedaviyi bilmezler. Fazla bakım kremi kullanmak saçları güçsüzleştirir. Dimethicone veya cyclomethicone (siklometikon) içeren ürünleri kullanmalısınız. Bu ürünler saçınızın yağlı görünmeksizin daha dolgun ve canlı olmasına yardım eder.

Sağlıklı saçlar için balık ve kuru yemiş tüketin: Vücudunuzu daha güçlü yapmanız için yediğiniz yiyecekler saçlarınızın da sağlıklı olmasını sağlar. Somon balığı ile fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişlerdeki protein ve omega-3 yağ asitleri saç derinizin daha sağlıklı olmasını sağlar. Yapraklı sebzelerde, fasulyede ve havuçta bulunan besin maddeleri saçlarınız için de yararlıdır. Diyet yaparken dikkat edin, çinko, protein ya da biyotin gibi bazı besin maddelerinin eksikliği saçlarınızın kırılgan olmasına ya da dökülmesine neden olur.

Saçlarınızın parlaklığını ılık suyla koruyun: Sıcak su saç derinizin üzerindeki yağ tabakasını soyabilir. Bu tabaka doğal nemlendirici gibidir ve saça parlaklık verir. Fakat, bu durum saçlarınızın donuklaşmasını önlemek için soğuk suyla duş almanız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine saçlarınızı ılık suyla yıkayın. Saçınızı şampuanlarken saç derinize yavaş yavaş masaj yapın.

Saçlarınızdaki kırıklardan proteinle kurtulun: Sık sık saç şekillendirme, boyama, perma saçınızın koruyucu dış tabakasına zarar verebilir ve böylece saçınızda kırılmalar oluşur. Bu hasarı onarmak için saç ürünleri mevcut. Protein içeren bakım ürünleri kullanmalısınız. Bunlar saçınızın içine işler ve kırıkları onarır.

Kızıl canlılık: Saçlarınızın dolgunluğu, gürlüğü genlerinizle ve şekillendirme tekniğinizle ilgilidir. Doğuştan saçları kızıl olan kişilerin saçları daha kalındır. Sarışınların saçları ise en ince olandır. Saç renginiz ne olursa olsun saçlarınızın hacmini artırabilirsiniz. Saçlarınız iyiyse, kuruturken ya da maşa, düzleştirici gibi cihazlarda şekillendirirken düşük ısı ayarını kullanın.

Güçlü saç kurutma makinelerinden uzak durun: Saçınızı şekillendirmek için güçlü saç kurutma makineleri kullanabilirsiniz. Fakat, yapılan bir araştırma tüm saç kurutma makinelerinin yaklaşık aynı sürede kuruttuğunu gösterdi. Bazıları diğerlerinden daha fazla gürültülü olabiliyor. Tüketici araştırma grubu, daha pahalı kurutucuların daha az ses çıkardığını, daha ucuz olanların ise daha fazla ses çıkardığını belirledi.

Saç dökülmesini sınırlandırmak için saçınızı daha az fırçalayın: Günde 100 saç telinin dökülmesi hakkındaki efsaneye inanıp saçlarınızı çok fırçalamayın. Saçlarınızı çok fazla fırçalamak saçınızın kopmasına yol açar. Bazı saç kayıpları normaldir. Birçok insan her gün ortalama 50-100 tel saçı dökülür. Bu saçlar gelişimini bitirmiş saç telleridir. Fazladan saç dökülmesini en aza indirmek için, saçlarınızı ıslakken fırçalamayın.

Saçınıza zarar veren şekillendirmeden uzak durun: Sıkı at kuyrukları ve saç örgüleri saçınızı koparabilir ve saç foliküllerine zarar verebilir. Hatta saçınızın bu şekilde sürekli çekilmesi saç dökülmesine bile neden olabilir. Islak saç daha kırılgan olduğu için saçınız kurumadan örmeyin ve at kuyruğu şeklinde toplamayın.

Paranızı pahalı markalara yatırmayın: Tanınan marka şampuanlara fazladan para vermeyin. Bu ürünler doğal bitkiler içerebilir, fakat bu onların daha iyi oldukları anlamına gelmiyor. Bir araştırmada bin 700 atkuyruğu saç örneği üzerindeki ürünleri test edildi ve daha pahalı şampuanların ucuzlarından daha iyi performans göstermediklerini belirlediler. Pahalı ürünler yerine saç türünüze uygun şampuan ve saç bakım kremlerini tercih edin.

Kışın saçınıza daha fazla dikkat edin: Kış aylarında nem miktarı az olduğu için kış havası saçlarınızın daha fazla statik elektrikle yüklenmesini sağlar. Bunu etkisiz hale getirmek için saç bakım kremi kullanın. pH dengesi iyi olan şampuanlar elektriklenen saç buklelerini düzeltebilir.

Saçı kıvırcık olanlar fırça kullanmasın: Kıvırcık saç kırılmaya, kurumaya daha yatkındır. Kıvırcık saçı ellerinizle düzeltmek, taramak fırçadan veya taraktan daha iyidir. Polimer içeren saç bakım kremleri saçınızı yumuşatır ve taranması kolaylaşacaktır.

Saçınızın rengini değiştirmeyin: Esmerler saçının sarı olmasını, sarışınlar da koyu renkli olmasını ister. Ancak saçlarınızın rengini değiştirmek saçınıza zarar verir.

Saç boyası hakkındaki gerçekleri öğrenin: Saçlarınızı sık sık boyatmak saçınıza zarar verir, ancak sağlığınıza zarar vermez. Bir çok çalışma saç boyası ile kanser arasında bir bağ olmadığını gösterdi.

Saç kurutma makinesini sık kullanmayın: Sık sık saç kurutma makinesi kullanmak saçlarınızı yıpratır ve saçlarınızın dökülmesine yol açabilir. Saçlarınızı kuruturken sıcaklık ayarını düşürün. Daha ince telli saçlar sıcaktan dolayı daha fazla zarar görür.

Saçlarınızı güneşten koruyun: Güneş cildinize zarar verirken, saçlarınızı da yıpratır. Güneşe uzun süre maruz kalmak özellikle boyalı saçlarınızı kurutur. SPF koruması olan saç spreyi kullanın ya da güneşin etkisinin güçlü olduğu saatlerde şapka takın.

Saçınızı bir süre dinlendirin: Saçınız tarandıkça, fırçalandıkça, kurutuldukça ve kimyasallarla karşılaştıkça zarar görür. Hatta havluyla saçınızı kurulamak bile saçınıza zarar verir. Eğer saçlarınız bu nedenlerden dolayı yıprandıysa saçınızı bir süre şekillendirmeyin, dinlendirin.

Saçınızdaki değişikliklere dikkat edin: Saç dökülmesi veya kırıkların artması gibi saçınızdaki ani değişimler bir sağlık probleminin belirtisi olabilir. Örneğin, saçların dökülmesi tiroit hastalığı, demir eksikliği ya da bağışıklık hastalığından kaynaklanabilir. Kullandığınız bazı ilaçlar da saç dökülmesine neden olabilir. Saçınızdaki değişimler hakkında endişeleniyorsanız, bir dermatoloji uzmanına başvurun.