BIST 8.630
DOLAR 34,35
EURO 37,46
ALTIN 3.028,65
HABER /  EKONOMİ

Sabihe Gökçen'de tarihi vurgun!

Sabiha Gökçen havalimanında son yılların en büyük altın operasyonu yapıldı. İşte o operasyonun ayrıntılar

Abone ol

Bir ihbar üzerine Türkmenistan uçağını durduran gümrük görevlileri 'lavabo' beyan edilen konteynerlerde 1.3 ton altın ele geçirdi. Altınların göndericisi ise Polimeks İnşaat olduğu açıklandı.

Akşam gazetesinden Ufuk Türkyılmaz'ın haberine göre; İstanbul Gümrük, Narkotik ve Kaçakçılık Muhafaza Müdürlüğü'ne gelen bir ihbarla başlayan tarihi operasyon nefes kesti.

İşte saniye saniye 1,3 tonluk altın operasyonunun tüm ayrıntıları:

- İhbarcı, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan üç saat sonra Aşkabat'a hareket edecek Türkmenistan Havayolları'na ait uçağa altın yükleneceğini bildirdi.

- Alarma geçen ekipler, havalimanına gelerek ihbarı değerlendirmeye başladı. Aynı anda iki kaçakçılık savcısına da haber verildi.

- Uçağın kalkış saati ertelenirken, konteynerlerin yükleme işlemi gümrük ekipleri tarafından engellendi.

ŞİFRELİ VE ANAHTARLI KASALAR

- Gümrük belgelerinde 'lavabo' beyan edilen konteynerleri savcı denetiminde açan ekipler, şifreli ve anahtarlı kasalarla karşılaştı.

- Bunun üzerine konteynerler çekiciyle havalimanının kargo bölümüne götürüldü.

- Araştırmayı derinleştiren ekipler, kasaların markasından yola çıkarak üretici firmanın internet sayfasına girdi. Kasaların modellerini incelemeye alan ekipler, ağırlıklarının 250 kilogram olduğunu tespit etti.

- Kasalar Sabiha Gökçen Havalimanı Kargo Müdürlüğüíndeki tartılarda ise 400 ile 450 kilogram çıkınca, açılmalarına karar verildi.

SAVCILAR ŞİFREYİ ÇİLİNGİR ÇAĞIRARAK KIRDI

- Ancak savcılar ve gümrük görevlileri bu aşamada kötü bir sürprizle karşılaştı. Çelik kasalar iddiaya göre bilgisayar yöntemiyle şifrelenmiş ve ayrıca özel anahtarla açılıyordu.

- Bunun üzerine kargo müdürlüğüne çilingir çağrıldı. 6 saat süren çalışma sonunda kasaların hepsi açıldı.

- Kasaların içerisinde paketler halinde bin 380 kilo külçe altın ele geçirildi.

- Savcılar, altınların sayımı ve olayın bütün yönleriyle ortaya çıkarılması için kargo bölümüne ikinci bir emre kadar giriş-çıkışları kapattı.

GÖNDERİCİ FİRMA POLİMEKS

- Belgelerde lavabo olarak beyan edilen evraklarda gönderici firmanın Polimeks İnşaat Taahhüt Sanayi Ticaret Anonim Şirketi olduğu görüldü. Polimeks İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ise Erol Tabanca.

- Gümdürk müşavirliğini ise sahibi emekli bir gümrük görevlisi olan Doğruer Gümrük Müşavirliği Limited Şirketi'nin üstlendiği belirtildi.

- Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte şirketin avukatları havalimanına geldi. Soruşturma çok yönlü devam ediyor.

GUINNES REKORLAR KİTABINA GİRMEYE HAK KAZANDI

Adı yurtdışı ve yurtiçinde gerçekleştirdiği etkileyici projelerle birlikte anılan Polimeks, sanatsal çizgileriyle öne çıkan anıtsal kamu yapılarından ticari komplekslere, hastane ve arıtma tesisi gibi teknik işlevi yoğun projelerden konut sitelerine kadar geniş bir portföyün sahibi. Polimeks İnşaat tarafından Türkmenistan'da inşa edilen Televizyon Kulesi ve Baht Köşkü (Nikâh ve Evlilik Kompleksi) projeleri, 'Avrupa Gayrimenkul Ödülleri 2012′de Public Service Architecture (Kamusal Mimari) kategorisinde ödüle layık görüldü. Polimeks, Türkiye'nin en prestijli ekonomi dergilerinden Capital tarafından 'Capital 500′ Türkiye'nin en büyük 500 özel şirketi araştırmasında 30′uncu sırada yer aldı.

Polimeks, aynı araştırma kapsamında yapılan 'En fazla çalışanı olan ilk 25 şirket' sıralanmasında ise toplam 7 bin 608 çalışan ile 24′üncü sırada kendine yer bulurken; sektörlere göre dağılımda Türkiye'nin en büyük inşaat şirketleri sıralamasında 2′nci oldu. Polimeks İnşaat tarafından Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta inşa edilen Televizyon Kulesi, dünyanın yıldız şeklindeki en büyük mimari yapısı olan 3 bin 240 metrekare büyüklüğündeki yıldızı ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandı.