BIST 9.653
DOLAR 34,58
EURO 36,32
ALTIN 2.982,13
HABER /  POLİTİKA

Sabih Kanadoğluna hukuk dersi

Osman Can, 367"nin mucidi Yargıtay Sabih Kanadoğlu"na, demokratik yargının nasıl olması gerektiği konusunda ders verdi.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi Raportörü ve Demokrat Yargı Birliği Başkanı Osman Can, 367’nin mucidi Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’na, demokratik yargının nasıl olması gerektiği konusunda ders verdi.

Kanadoğlu ile Can Habertürk Televizyonu’nda yargının sorunlarını tartıştı. AK Parti’de genel başkan sultası olduğunu ve bağımlı yargı oluşturulmaya çalışıldığını söyleyen Kanadoğlu’na, Osman Can, yargı organlarına parlamento tarafından üye seçilmesinin, Avrupa demokrasilerinin totaliterizme karşı ürettiği bir yöntem olduğunu hatırlatarak parlamentonun üye seçmediği bir yargının çoğunluğu yansıtmadığını söyledi.

HER KİTAPTA BUNU GÖREBİLİRSİNİZ

“Mevcut siyasi iktidar yargıda bir demokratikleşme gerçekleştiriyorsa bunu takdirle karşılamak lazım” diyen Can, “Yargının siyasallaşması, yargının yasal çerçevesinden çıkmaya başladığında olur. Parlamento gibi toplumsal çoğunluğu yansıtan kurumlara üye atamasıyla ilgili bir şey değildir” dedi.

1960’IN KLİŞELERİ BUNLAR

İkili, Weimar Cumhuriyeti’ni de tartıştı. Can, Kanadoğlu’nun Weimar’ı bilmediğini belirterek, “Weimar’da Nasyonel Sosyalizmin nasıl iktidara geldiği hakkında hiçbir bilgiye sahip değilsiniz, 1960’lardan gelen klişelerle konuşuyorsunuz” dedi.

‘Mahkeme yapabilir diyor’ şoku da yaşadı

Kanadoğlu, AK Parti’nin anayasa yapamayacağına ilişkin sözünden döndü. Osman Can, ‘deneyimli’ hukukçuya Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda ‘yapabilir’ kararını gösterdi.