BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Sabancı mali yapıyı övdü

İngiliz televizyonu BBC World'e konuk olan Güler Sabancı mali yapıyı övdü.

Abone ol

İngiliz televizyonu BBC World'e konuk olan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2001 krizinde ülkeden çıkan para miktarının çok daha düşük olmasına karşın türbülans yaşandığını belirtti ve ''krizden sonraki düzenlemelerle, daha güçlü bir mali piyasaya sahibiz'' dedi.

BBC World'de yayınlanan 'Middle East Business Report' programında Nima Abu-Wardeh'nin sorularını yanıtlayan Güler Sabancı, Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sabancı Müzesi'nde yapılan röportaj sunucu Abu-Wardeh'nin ''Sabancı Müzesi'nde sergilenmekte olan Rodin sergisindeyim. Müzede sanatçının aralarında 'Düşünen Adam' eserinin de bulunduğu en önemli parçaları sergileniyor. Güler Sabancı imalat, perakende ve bankacılık alanlarında faaliyet gösteren 40 milyar dolarlık bir imparatorluğu yönetiyor. Son ekonomik gelişmelerin iş dünyası üzerine etkisini ondan iyi kimse açıklayamaz'' sözleriyle başladı.

Piyasada durgunluk:
Yaşanan son dalgalanmada dayanıklı ve yarı dayanıklı mallarda bir durgunluk yaşandığını ancak durmadığını belirten Gülen Sabancı, ''tüketim mallarındaki durgunluk daha hafif. Sanayi ürünlerinde ise imalat tarafındaki devalüasyon sayesinde rekabet yeteneği arttı, böyle olumlu bir etki söz konusu. Bizim sonuçlarımıza bu düzenlemenin olumlu etkileri yansımış bulunmakta. Ancak ihracat yapmayanlar ya da sadece yerel piyasa için üretim yapanlar, evet, durgunluğu bizden daha fazla hissedeceklerdir'' dedi.

17 milyar doların Türkiye'de çıkması:
Sunucunun ''para Türkiye'den çıkıyor. Kısa vadeli yatırımcılardan 17 milyar dolar kaynak geldi ancak sonuçta ülkeyi terk etti'' şeklindeki sorusuna Sabancı, ''evet, haklısınız. Ama güzel olan şu ki, 2001 krizinde, ülkeden çıkan para miktarı çok daha düşüktü. Ve ülke türbülansa girdi, çalkalandı. Şimdi bu miktarda bir çıkış oldu ancak 2001 krizinden sonra gerçekleştirilen düzenlemeler sayesinde, bu güçlü mali piyasaya sahibiz. Bankacılık sistemi ve mali piyasa bununla baş edecek esnekliğe sahip. Bunun için de oldukça güçlü bir test oldu'' yanıtın verdi.

Faiz artırımlarının etkileri:
Güler Sabancı, Merkez Bankası'nın faiz artırımlarının tüketiciler ve iş dünyası üzerindeki etkisine ilişkin olarak da, ''elbette, ipotekli konut finansman sistemine (mortgage) halihazırda etkileri oldu. Ancak enflasyon oranlarımız düzene giriyor ve altı aylık dönemde enflasyonda iyileşmeler gözlemliyorsak, ki şu anda hedef yüzde 10-12 civarında, faiz oranları da düşecek demektir. Türk ekonomisinin temel ilkeleri değişmemiştir. Yatırımcılara söyleyebileceğim şey bu: Temel ilkeler değişmemiştir'' ifadelerini kullandı.

AB süreci:
Güler Sabancı, AB ile ilgili bir başka soruya verdiği yanıtta da ''Türkiye için yapması gereken şey AB yolunda kalması ve serinkanlı olmasıdır. AB yolculuğu uzun bir yoldur'' dedi.

Özelleştirmeler:
Türkiye'de özelleştirmelere ve hep birlikte başarılan mali disipline devam edilmesi gerekliliğinin altını çizen Güler Sabancı, ''Türk ekonomisinin 2001 krizinden bu yana gösterdiği iyileşme mucize değildir. Bunun için de çok kan ve gözyaşı döküldü. Çok çalıştık'' diye konuştu.

Yabancı yatırımcılar:
''Kısa vadeli yatırımcıların Türkiye'ye gelip burada yatırım yapmasını sağlayacak olan nedir?'' şeklindeki soruya karşılık olarak da Güler Sabancı, ''kısa vadeli yatırımcılar rakamlara bakacaklar. Onlara söyleyebileceğim bir şey yok. Rakamları izlemeliler. Ancak uzun vadeli yatırımcılar için, 70 milyon nüfusa sahip, genç bir nüfusun, yüksek ve büyüme çizgisi izleyen bir talebin olduğu Türkiye gibi bir ülkede, bu ayarlama, dünyada herhangi başka bir şey olmazsa, kısa vadeli bir düzenleme gibi görünüyor; biz hala iyi yolda ilerleyebiliriz ve yeniden uzun vadeli bakış açıları gelişebilir'' dedi.