BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,46
ALTIN 3.001,83
HABER /  SAĞLIK

Saatler ileri alınıyor dikkat 'jet lag'tan beter!

Yaz saati uygulaması bu gece başlıyor. Bu gece saat 03.00'da saatler 1 saat ileri alınacak. Peki yaz saati uygulaması vücudunuzu nasıl etkiliyor?

Abone ol

Yaz saati uygulaması bu gece başlıyor. Saatler bu gece saatt 03.00'da bir saat ileri alınacak.

Uzmanlar ise yaz saati uygulamasıyla ilgili vatandaşı uyarıyor. Saatlerin ileri alınmasının 'jet lag'tan bile daha etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, sabah yürüyüş akşamları ise ılık süt içilmesini öneriyor. 

Yaz saati uygulamasının vücutta meydana getirdiği dengesizlik 48 saattten 2 haftaya kadar sürebiliyor.

Uzmanlar bu durumu hafifletmenin yollarını anlatıyor:

JET LAG'TAN BİLE ETKİLİ

Dr. Murat Berksoy (Aile hekimi ve sağlık koçu): Biyoritmimizin bozulması sinir sisteminin iletim yeteneğinin bozulması demektir. Bu da hafızanın azalması, depresyon, şeker yükselmesi ve hatta kalp krizi gibi belirtilerle kendini gösterir. Uluslararası bir araştırmaya göre kalp krizi geçirme riski bu dönemde 4-5 kat artıyor. Jet lag'tan daha etkilidir. Etkisi bir-iki hafta sürebilir. Gece uykuya yattığımız saati 15-20 dakika geri çekelim. Ya da güne 15 dakika daha erken başlayalım. Ve haftada 3-4 gün erken kalkıp yürüyüş yapalım. Yatmadan önce ise mutlaka bir bardak ılık süt içelim. Geç saatte egzersizden uzak duralım.

KORKMAYIN, ETKİSİ GEÇİCİ

Prof. Dr. Arif Verimli (Psikiyatrist): Kalıcı olmamakla beraber yaz ve kış saati uygulamalarında kafa karışıklığı, halsizlik, adaptasyon problemleri gibi zihinsel faaliyetlerimizin etkilendiği gözlemleniyor. Korkmayın. Bu etkiler 24 ila 48 saat içinde düzelir. Biyolojik saatimiz kendini düzene sokana kadar biraz erken yatmakta fayda var.

DOĞAYA AÇILIN

Hande Akın (Yaşam ve İlişki Koçu): Beden duyguların ve düşüncelerin enerjisini taşır. Biyoritmimizin bozulmasının olumsuz etkilerinden arınmak için hamam ve kaplıcalardan faydalanmak, denizde yüzmek ya da su kenarında yürümek, nefes çalışmaları çok fayda sağlayacaktır. Sağlıklı ve bilinçli beslenmek faydalı olur. Duygusal arınma için yük yaratan öfke, üzüntü, utanç, suçluluk, kıskançlık, acı gibi duyguların yarattığı enerjiyi boşaltmak için duyguyu yazarak ifade edin. Ve nefes çalışmaları yapın. Doğada bol bol vakit geçirin.