BIST 10.016
DOLAR 35,43
EURO 36,54
ALTIN 3.054,14
HABER /  DÜNYA

Şaakaşvilinin hesap hatası

CNN İnternational'da tüm bir gece Kafkasya konuşuldu. Batılı ülkelere göre bakın Şaakaşvili'nin hatası ne?

Abone ol

Kafkasya'da daha çok kan dökülmemesi yönünde özel bir sorumluluk hisseden Batı ülkeleri, çatışmalara ateşkesle son verilmesini öncelik olarak görüyor. Bazı Avrupalı liderler, Rusya'yı Gürcistan'a karşı aşırı güç kullanmakla suçluyor. Rusya'ya dünyanın dört bir yanından Gürcistan topraklarındaki askeri harekata son verme çağrılarında bulunuluyor.

Amerikan CNN televizyonunun internet sitesinde "Gürcistan büyük bir hesap hatası mı yaptı?" başlığıyla yayımlanan analizde, 2003'deki Kadife Devrim ile yönetime gelen Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin geçen yıl muhaliflerine yönelik politikasıyla Batılıların nezdinde güven yitirdiği görüşü dile getirildi.

RUSYA'YA "BİTİR" ÇAĞRISI

Rusya'ya askeri harekata son vermesi çağrısında bulunan Avrupalı diplomatlar, Saakaşvili'nin, dünyanın Pekin'deki Olimpiyat Oyunlarıyla ilgilendiği bir dönemde, ayrılıkçı Güney Osetya'da kontrolü ele geçirmek için askeri harekat düzenlediğini ve bu noktaya gelinmesinde ilk adımı onun attığını kabul ediyor.

GÜRCİSTAN GEREKÇE SUNDU

Analizde, Gürcistan'ın Güney Osetyalı liderlerin Rus güvenlik servisi FSB'nin kontrolünde hareket ettiğini iddia edebileceği, ancak Avrupa'nın, Saakaşvili'nin bu girişimle bölgedeki barış gücü askerlerinin tehdit altında olduğu ve korunmaları gerektiği konusunda ısrarcı olan ve müdahale fırsatı kollayan Rusya'ya bir gerekçe sunduğu fikrinde birleştiği ifade edildi.

ŞAAKAŞVİLİ'NİN HESAP HATASI

CNN'e göre Saakvaşvili, Batının kendisine destek vereceğini düşünmüş olabilir, ancak hesapta yanlışlık yaptı. Avrupalı diplomatlar, Gürcistan'ın Batıyı bezdirme derecesine geldiğini bir süredir itiraf ediyor. Nitekim Mart ayında Bükreş'te yapılan toplantıda, ABD Başkanı George Bush'un çabalarına rağmen, bazı Avrupalıların karşı çıkması neticesinde Gürcistan'ın NATO üyeliği konusunda somut bir adım atılmadı. NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Aralıkta yapacakları toplantı da böyle bir adım atılması beklenmiyor.

RUSYA AVRUPA'YA ULAŞIR MI?

Saakaşvili, Rusya'nın önceden planlanmış bir harekette bulunduğu konusunda ısrar ediyor ve durdurulmamaları halinde Rus tanklarının herhangi bir Avrupa başkentine ulaşabileceğini söylüyor. Ancak Avrupalı liderler, Saakaşvili'nin bu açıklamalarını destekleyen beyanlarda bulunmuyor. Sebebi ne olursa olsun, Saakaşvili'nin Güney Osetya ile Abhazya'da durulan suları tekrar azdırmasından memnuniyet duyulmuyor.

ENERJİYİ RUSYA'DAN ALIYORLAR

Birçok Avrupalı lider, Rusya ile ilişkilerini rayına oturtma çabasında. Bunun nedenlerinden biri, AB ülkelerinin enerji ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 40'ını Rusya'dan sağlamaları. Rusya'nın demokrasi dersi verilmesinden ve Kosova'nın bağımsızlığından rahatsızlık duyduğunu bilen Avrupa, İran'ın nükleer programı gibi birçok stratejik noktada Moskova'nın desteğine ihtiyaç duyuyor.