BIST 9.660
DOLAR 34,61
EURO 36,34
ALTIN 2.921,88
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Saadet'ten 3. köprüye rant eleştirisi

İstanbul'a yapılacak üçüncü köprünün güzergahına yönelik siyasilerden gelen tepkilere Saadet Partisi de eklendi.

Abone ol

İstanbul trafiğini rahatlatmak için yapımı kararlaştırılan 3. köprünün güzergahına yönelik tepkiler dinmiyor. CHP'nin ardından Saadet Partisi de köprünün güzergahına karşı çıktı.

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Erol Erdoğan, İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprünün uzun vadede trafiği rahatlatmayacağını, sorunun artmasına, nüfus ve rant hareketliliğine sebep olacağını savundu.

Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, konuya ilişkin tartışmanın yanlış yapıldığını, doğru çözümler yerine sorunu büyütecek yöntemlere başvurulduğunu öne sürdü.

Başından itibaren ''İstanbul'un ulaşım ve trafik sorunu nasıl çözülür?'' sorusuna cevap aramak yerine ''yeni köprü''ye şartlanıldığını savunan Erdoğan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Bu şartlanmışlık, şu an 'Yeni köprü, gerçekten aranılan doğru çözüm mü?' sorusunu bile sorulamaz hale getirdi. Böylece '3. köprü kutsal çözüm' oluverdi. Halbuki 'İstanbul'un ulaşım ve trafik sorununu oluşturan sosyal, ekonomik ve kültürel dinamikler nelerdir?' şeklinde bir araştırma sonucuna bağlı olarak 'Ulaşım ve trafik sorunu nasıl çözülür?' sorusuna cevap aransaydı, uygulanabilir ve sonuç alınacak çözümler ortaya çıkacaktı. İstanbul'da birkaç sene sonra 4. köprüyü konuşmamak için acilen bu iki soruya doğru cevap bulunmalıdır. Saadet Partisinin asıl teklifi budur. Bu gidişle 3 değil 30 köprü yapsak İstanbul'un ulaşım sorununu çözmüş olamayız, sorunu daha da büyütmüş oluruz.''

Yeni köprü ve benzeri çözümlerin yoğunlaşma alanlarına baskıyı arttıracağı ve bazı bölgeleri yaşanmaz hale getireceğini savunan Erdoğan, ''İstanbul'un ulaşım sorunu Boğaz'ı geçmekten ibaret değildir'' değerlendirmesinde bulundu.

Trafiğin bazı saatlerde yoğunlaştığı noktaların belli olduğu, köprüyü geçmek isteyen araçların bu bölgelerde ilerlemesinin mümkün olmadığını kaydeden Erdoğan, ''yeni köprülerle yoğunlaşma bölgelerine daha çok insan ve taşıtın hücum edeceğini'' savundu.

E-5 ve TEM'in modern bir çevre yolu olmadığı, trafiği rahatlatıcı değil, sadece yolu uzatıcı özelliğe sahip bulunduğunu iddia eden Erdoğan, ''İstanbul karmaşadan ve taşınamayacak yoğunlaşmadan kurtarılmalıdır. İstanbul'u yöneten anlayış, ezberinden vazgeçmezse, İstanbul'a metrobüs yetmeyecek, 3. köprü yetmeyecek, tüp geçit ve yollar da yetmeyecektir'' dedi.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün de transit geçişler için planlandığını ancak şu anda iç köprü hükmünde olduğunu kaydeden Erdoğan, bu köprü için geçmişte söylenen her şeyin bu gün geçersiz hale gelmiş olması nedeniyle 3. köprünün gündeme geldiğini ifade etti.

Erdoğan, açıklamasında şunları kaydetti:

''Birkaç yıl sonra 4. ve 5. köprüleri konuşmaya başlamak zorunda kalacağımıza şüphe yoktur. Üstelik köprü geçişlerindeki transit geçiş oranı yüzde 5 bile değildir. Dolayısıyla '3. köprü transit geçişler için yapılacak' açıklaması da gerçekçi değildir. Bunun için, Saadet Partisi, İstanbul'u esastan konuşmayı teklif ediyor. 'İstanbul'u, modern ve yaşanabilir kadim bir kent olarak geleceğe nasıl hazırlayabiliriz?' sorusunu önümüze koyup, bu şehrin yöneticileri, siyasetçileri, yaşayanları ve sevenleri olarak doğru projeler hazırlamalı ve uygulamalıyız. İstanbul bu kadar nobranlığı, hoyratlığı ve üstünkörülüğü hak etmiyor. İstanbul'a daha fazla haksızlık yapamayız. İstanbul bizim mülkümüz değil, emanetimizdir. İstanbul, geniş ufukla hazırlanmış kalıcı, çevreci, insani çözümler bekliyor.''