S400 füzeleriyle ilgili bomba Yunanistan ve Ermenistan detayı
TÜRKİYE Rus yapımı S-400 füzesi kullanan ilk NATO üyesi ülke olacak. Peki ABD niye S-400 almamızı istemiyor, S400 füzelerin menzili ne kadar özellikleri neler? İşte S 400 füzeleriyle ilgili bilmeniz gerekenler;
TÜRKİYE S-400 füze savunma sisteminin satın alınması için Rusya ile anlaşma imzaladığını ve kapora yatırdığını açıkladı.. Bugün de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in askeri danışmanı Vladimir Kojin'den sözleşmenin uygulanmaya başlandığına dair flaş bir açıklama geldi. Anlaşmanın toplam maliyeti 2.5 milyar dolar. Bu açıklamalarla birlikte Türkiye'nin almak istediği S-400 füzeleri yeniden dünya gündemine girdi. S-400 işi nihayete vardırıldığında -ki öyle olacak görünüyor- Türkiye S-400 kullanan ilk NATO üyesi ülke olacak. Peki ABD niye S-400 almamızı istemiyor, Yunanistan ve Ermenistan ile ilgili detay ne, füzelerin menzili ne kadar özellikleri neler? İşte S-400'ler hakkında bilmeniz gerekenler;
S-400 füzelerini özellikleri : En iyisi deniyor Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil ediyor. S-400'ün geliştirilmesine 1993 yılında başlandı. Ancak, özellikle Soğuk Savaş sonrası savunma sanayine uygulanan bütçe kesintileri nedeniyle tamamlanması oldukça uzun zaman aldı ve ancak yeni bir teknoloji olarak değil, eski sistemin devamı olarak geliştirilebildi.
S400'lerde mevcut sistemde kullanılan teknolojinin yüzde 70 ile 80'i bir önceki model olan S-300'den alındı. Bunlar arasında füze depolama sandıkları, fırlatma rampaları ve radarlar bulunuyor. Sistemin testlerine 1999 sonunda başlandı ve 2007 yılında faaliyete alındı.
Menzili 400 kilometre Bu sistem, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem seyir (cruise) hem de balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip. Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre. Ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eşzamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.