Rusya'ya, Suriye'ye yönelik tutumunu değiştirmesi ve sertleştirmesi yönündeki uluslararası baskı giderek artıyor.
Abone olFransa da, Annan Planı’nın Birleşmiş Milletler kararı ile zorla uygulatılmasını istiyor.
Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın güç kullanımını onaylamayacağını belirtti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bu yönde çıkacak bir karara Çin’in destek olması beklenmiyor.
Diplomatik krizin eşiğinden dönüldü
Afganistan’da, Perşembe günü İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile bir araya gelecek olan Lavrov, Annan planının BM Güvenlik Konseyi tarafından dayatılmasına karşı çıktı.
Tahran’da Çarşamba günü gazetecilere açıklama yapan Lavrov, BM kararından sonra Libya’da olanları görmezden gelemeyeceklerini söyledi.
Lavrov’un basın açıklamasındaki tercüme hatası nedeniyle, Rusya ve ABD arasında yaşanabilecek bir diplomatik krizin eşiğinden dönüldü.
İran medyası, Lavrov’un “ABD’nin Suriyeli muhaliflere silah yardımı yaptığını” aktardı, ancak daha sonra Lavrov araya girip, ABD’den silah teminatının “bölgeye” yapıldığını söylediğini belirtti.
‘Şiddet tırmanıyor’
Clinton’un Rusya’nın Suriye’ye saldırı helikopterleri temin ettiği yönünde yaptığı açıklamayı yalanlayan Lavrov, Rusya’nın “hava savunma sistemleri” teslimatının uluslararası hukuku ihlal etmediğini ifade etti.
Moskova’ya Şam’la askeri bağını koparması çağrısı yapan Clinton, ABD ve Rusya arasındaki ilişkinin “sıfırdan değerlendirilmesi” girişimlerinin yapıcı olduğunu ancak Suriye konusunda fikir ayrılıkları yaşadıklarını dile getirdi.
Clinton, “Fikir ayrılığı yaşadığımız tek sorun bu değil, ancak bu sorun her yeni bir gün birilerinin öldüğü ve şiddetin tırmandığı bir sorun” dedi.
Clinton, Suriye’deki durumun “iç savaşa doğru gittiğini” ifade etti. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye’nin “iç savaşta olduğunu” söylemişti.
Suriyeli aktivistler, Çarşamba günü Suriye’de en az 40 kişinin öldüğünü duyurdu.
Hükümete bağlı birlikler de çatışmalarda ölen 27 askerin cenazesini kaldırdıklarını belirtti.
Uluslararası Af Örgütü de, BM Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulunarak Suriye hükümetinin eylemlerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşınmasını istedi.
London merkezli insan hakları örgütüne göre, hükümet güçleri ve milisler aralarında çocukların da olduğu sivillere saldırıyor.
Af Örgütü, özellikle Halep ve İdlib’te durumun giderek kötüleştiğine dikkat çekiyor.
Af Örgütü, sivillere yönelik şiddetin çoğunlukla hükümet güçleri ve müttefiklerinden geldiğini belirtirken muhaliflerin de adam kaçırma olaylarına karıştığını, yakalanan askerleri ve hükümet yanlısı milisleri öldürdüklerini ifade etti.