Kuzey Irak Rusya'nın ilgi merkezi oldu. Rusya'nın sesi radyosu Kürtçe yayınlara başladı. ABD'nin de böyle bir yayını var.
Abone ol | |
Rusya'nın Sesi, Türkçe radyo ve İnternet yayını da yapıyor |
Kısa dalgadan yapılan radyo yayını her gün bir saat sürecek.
Rusya'nın Sesi'nin Kürtçe yayınları kısa dalgada 19.00 ile 20.00 arasında yapılıyor.
Kürtçe yayının ilk günü, Rusya'nın Sesi Kürtçe Yayınları Servisi Başkanı Beşir Sabri bir açılış konuşması yaptı.
Irak'daki Kürdistan Yurtsever Cephesi'nin medya örgütü PUK Media'nin İngilizce internet sitesinde yer alan habere göre, yayında Irak'ın Kürdistan Özerk Yönetimi başkan yardımcısı Kosret Ali ile Meclis Başkanı Adnan Müftü'nün kutlama mesajları da okundu.
Bütçesi Rusya hükümeti tarafından karşılanan Rusya'nın Sesi 1929 yılında kuruldu ve şu anda 36 dilde yayın yapıyor. Bunlar arasında günde bir saatlik Türkçe yayını da var.
Kürtçe Yayın Bölümü Başkanı Beşir Sabri, Kurmanci olarak başlayan yayınlara daha sonra Sorani'nin de ekleneceğini söyledi.
ABD'nin de Kürtçe yayını var
Voice of America (Amerika'nın Sesi) radyosunun Kürtçe'nin Kurmanci ve Sorani lehçelerinde başlattığı yayın ise bu yıl 16 yaşına girdi. VOA'nın ayrıca Kürtçe'nin Kurmanci ve Sorani lehçelerinde ayrı ayrı internet siteleri de var.
Kirmançi lehçesindeki site Latin alfabesiyle yayımlanırken, Sorani lehçesindeki site Arap alfabesiyle yayımlanıyor.
Kurmanci lehçesi
Türkiye'de de TRT, Haziran 2004'ten itibaren Kürtçe'nin lehçeleri olan Kurmanci ve Zazaca yayınlara başlamıştı. Türkiye'de belli içerik ve zaman sınırlamalarıyla özel televizyon ve radyoların da Kürtçe yayın yapmalarına izin veriliyor.
Kurmanci, Türkiye ve Suriye'nin yanı sıra Rusya'daki Kürtler arasında en yaygın olan lehçe. Sorani ise Irak'taki Kürtler arasında en yaygın lehçe ve aynı zamanda bölgesel resmi dil konumunda. Kürtçe (Sorani lehçesi), Irak'ın bütününde de ikinci resmi dil.